the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Israel
  5. The Heder Partnership
  6. 2008
  7. House RNG / The Heder Partnership

House RNG / The Heder Partnership

  • 00:00 - 26 September, 2011
House RNG / The Heder Partnership
House RNG / The Heder Partnership, © Amit Geron
© Amit Geron

© Amit Geron © Amit Geron © Amit Geron © Amit Geron + 19

Text description provided by the architects. House RNG is a country home built on a hill with a spectacular view. The house is designed around an internal courtyard with a limited number of carefully located openings that face the surrounding landscape. In contrast to this, there are large generous openings that create a strong connection to the central courtyard.

© Amit Geron
© Amit Geron

The client, a carpenter, requested a traditional Timber Frame House. The timber structural frame was shipped to Israel from Seattle. This logistic problem demanded that the house be designed and built on a strict modular system established by standard timber modules. This systematic approach was used to create a series of open flowing spaces.

Plans
Plans

The light two-storey timber frame is placed on the off-shutter concrete base that includes a small basement and rises above the natural ground level to a 45 cm high datum line. Only the walls embracing the children's beds are higher than this. The off-shutter base acts as a retaining wall creating the main floor living platform.

© Amit Geron
© Amit Geron

This living platform, including the entrance, living and dining spaces, a family room, the children's bedrooms and the central courtyard, is one floor above the street. The second floor contains the parents bedroom and study and a small terrace overlooking the central courtyard, which is defined by the house to the south and west and by the rising topography to the north. The eastern edge of the courtyard is defined by an external bathroom which doubles as a viewing platform. Here, the view is revealed in its entire splendor.

© Amit Geron
© Amit Geron

The house is not only built from natural, recyclable materials, but also enjoys numerous environmental elements. These include the use of recycled water and natural ventilation via light "chimneys".

Elevations
Elevations
Cite: "House RNG / The Heder Partnership" 26 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/171450/house-rng-the-heder-partnership/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments