the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. The Netherlands
  5. LEVS architecten
  6. 2011
  7. Doggerij / LEVS Architecten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Doggerij / LEVS Architecten

  • 00:00 - 23 September, 2011
Doggerij / LEVS Architecten
Doggerij / LEVS Architecten, © Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

© Marcel van der Burg   © Marcel van der Burg   © Marcel van der Burg   © Marcel van der Burg   + 9

  • Architects

    LEVS Architecten
  • Location

    Gerrit Pietersz Blankmanstraat 49, 1785 Den Helder, The Netherlands
  • Landscape Design

    Marlies van Diest
  • Client

    Rijksgebouwendienst (Dutch Government Building Department)
  • Area

    1150.0 m2
  • Project Year

    2011
  • Photographs

Text description provided by the architects. In February, the restored and renovated farmhouse in the North Holland landscape was deliverd. The old bell was substantially rebuilt and now houses two living areas for 20 vulnerable young people. After treatment in a special closed care facility they need help. In an intensive work and learning program, they learn to structure their lives and return to society.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

The old wooden skeleton of the dome is repaired and the distinctive thatched roof is completely renewed. The farm shows its former glory. The sturdy character is preserved and woven into corten steel elements that represent the new use. The corten steel structure with wood filling is a new addition, together with large vertical 'bay windows'. These traditional materials are woven into the restored part of the dome and together the old and the new form the face of the old farmhouse.

First Floor Plan
First Floor Plan

Both communes have their own entrance. They are located on the north side, accessible from the yard. Each resident has his or her own living/sleeping quarters on the ground floor. The communal living room and kitchen are on the first floor. In the hall on the ground floor are the impressive wooden columns of the farm construction, upstairs the truss and roof are in full sight. In the small barn, where classrooms are made, the fragile steel trusses an eye-catcher.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

The specific characteristics of the Northern Dutch roof construction have been translated in a contemporary way into the design. The premises surrounding the farm will be used as a pasture for small livestock, and there will be a vegetable garden and orchard.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Doggerij / LEVS Architecten" 23 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/169933/doggerij-levs-architecten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments