the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Architecture
  4. Hungary
  5. Koller Studio
  6. 2006
  7. Judicial Centre in Debrecen / Koller Studio

Judicial Centre in Debrecen / Koller Studio

  • 00:00 - 11 September, 2011
Judicial Centre in Debrecen / Koller Studio
Judicial Centre in Debrecen / Koller Studio, Courtesy of  koller studio
Courtesy of koller studio

Courtesy of  koller studio Courtesy of  koller studio Courtesy of  koller studio Courtesy of  koller studio + 28

  • Architects

  • Location

    Debrecen, Hungary
  • Project Team

    József Koller, László Csatai, László Pethő, László Földes
  • Client

    County Court of Hajdú-Bihar and Supreme Prosecutor of Debrecen
  • Area

    6035.0 m2
  • Project Year

    2006

Text description provided by the architects. The task was the placement and the planning of the High Court of Justice, the Supreme Prosecutor’s Office and the Town Court in the heart of Debrecen, a civic city with 1000-year history. The planning was preceded by a national tender which fit the build-in of the entire Révész-square block to its new program.

Courtesy of  koller studio
Courtesy of koller studio

From several points it is an especially ungrateful task to set up a new building on the above mentioned fractured area, especially as the first element of a large-scale reconstructing. The most conspicuous characteristic of the building is its blackness, the sides of the inclusive prism look as if they have been carved with a blade. The building does not exit its bordering flats staying inside its own limits. The appropriate knowledge of one’s limits and compliance with them, a behavior without trespass as the predominant guiding principle, suits the formation of a judicial centre.

Courtesy of  koller studio
Courtesy of koller studio

The brick surfaces are invigorated by the delicate play of light and the shadow effects of the rhythmically recurring hatchways of the upper lantern-lights. This living texture is randomly cut up by the inserted shorter longer red limestone strips. The light glints the mat mass of the brick on the polished stone, giving a quite dynamic horizontal cut to the facade.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Koller Studio
Office
Cite: "Judicial Centre in Debrecen / Koller Studio" 11 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/167888/judicial-centre-in-debrecen-koller-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments