the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Spain
  5. Madland Estudio
  6. 2010
  7. Aluminium Refinery Offices / Madland Estudio + Espaciopapel

Aluminium Refinery Offices / Madland Estudio + Espaciopapel

  • 00:00 - 12 August, 2011
Aluminium Refinery Offices / Madland Estudio + Espaciopapel
Aluminium Refinery Offices / Madland Estudio  + Espaciopapel, © Elena Almagro
© Elena Almagro

© Elena Almagro © Elena Almagro © Elena Almagro © Elena Almagro + 45

  • Architects

    Madland Estudio & Espacio Papel Arquitectos
  • Location

    Leon, Spain
  • Project Team

    Madland Estudio / Cristina Navas Perona, Javier García-Rivera de la Plaza; Espacio Papel / Elena Wilhelmi Casanova, Rafael Palomares Bralo, Juan Manuel Alcalde Castro
  • Collaborator

    Myriam López Rodero
  • Structural Engineering

    Tresca Ingeniería
  • Owner

    COREAL, Compañía Refinera de Aluminio
  • Contractor

    Cal y Canto S.L
  • Area

    887.55 m2
  • Project Year

    2010
  • Photographs

Text description provided by the architects. The commission was to build the main offices of an aluminium refinery. The project responds to the building's need to be an emblem of the company on one hand, and a functional building with a complex and diverse program on the other. The program can be defined in four different areas: administrative zone, education area, laboratories and dressing rooms.

© Elena Almagro
© Elena Almagro

The building is attached to the refinery on two sides, and has a square floor plan with a surface of approximately 900 sqm. The concept of the project is to create a central patio to allow light in the different areas as well as to provide a protected outdoor space. The courtyard is 8 by 10 meters and located in the center of the building, following the modulation of the steel structure.

© Elena Almagro
© Elena Almagro

The different programmatic zones are organized around the inner patio. Evolving around the inner patio, the circulation spaces enjoy the light, natural ventilation and the vegetation of the courtyard. As a concept for the design of the interior space a number of small volumes with “warm” materials contrast with the big spaces and “cold” materials typical of an industrial activity.

Section
Section

Six wooden boxes are designed for six strategic spaces in the building: one in the entrance, the second in the access to the patio, another one serves as an archive room for the administration, a forth one to host the servidor and a double one that contains the extractor and important work material. The last box is connected to the exterior on the southeast elevation; it is the office that buys and sells aluminium.

© Elena Almagro
© Elena Almagro

For the outside enclosure a double layer has been designed, with the first being an inner brick wall and the second an exterior aluminium one. On the northeast elevation the two layers are two meters apart, generating a corridor connected to the main entrance. On the southeast elevation, the two skins are joined creating a ventilated facade.

© Elena Almagro
© Elena Almagro

The chosen material for the outside skin is aluminium, as it could not be any other way in the headquarters of an aluminium refinery. The visitor first sees a glare of color and then, in the entrance gallery, sees directly the colored aluminium. The lattice work allows the entry of light to the building, as well as it offers a good sun protection to the offices. On the southeast elevation, the windows will be protected with the aluminum frameworks while the brick parts of the façade will be cladded with aluminium plates.

© Elena Almagro
© Elena Almagro

The patio facade will be done with big glass panes on the ground floor and with aluminium sandwich plates on the first floor. The client demanded a very short construction time, which explains why at the moment the enclosure has only one skin, while the design of the second layer is being developed. The images of the aluminium lattice framework correspond with a prototype that has been built to evaluate its resistance and good maintenance.

© Elena Almagro
© Elena Almagro

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Madland Estudio
Office
Espaciopapel
Office
Cite: "Aluminium Refinery Offices / Madland Estudio + Espaciopapel" 12 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/158402/aluminium-refinery-offices-madland-estudio-plus-espacio-papel-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.