the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. The Netherlands
  5. René van Zuuk Architekten
  6. 2003
  7. Arcam / René van Zuuk Architekten

Arcam / René van Zuuk Architekten

  • 00:00 - 4 March, 2009
Arcam / René van Zuuk Architekten
Arcam / René van Zuuk Architekten

Arcam / René van Zuuk Architekten Arcam / René van Zuuk Architekten Arcam / René van Zuuk Architekten Arcam / René van Zuuk Architekten + 44

  • Architects

  • Location

    Ateliers Westerdok, Westerdok 318, 1013 BH Amsterdam, The Netherlands
  • Architect

    René van Zuuk Architekten
  • Structural Ingeneering

    Advies en Ingenieursbureau Van der Laar, Eindhoven/ NL
  • Client

    Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam / NL
  • Building Contractor

    H.J.Jurrïens b.v., Utrecht/ NL
  • Budget

    US $2.03 M
  • Area

    300.0 m2
  • Project Year

    2003

Text description provided by the architects. The ARchitecture Centre Amsterdam (ARCAM) needed a significantly larger accommodation. Therefore a wonderful location close to the Oosterdok was allocated to this promotional institute. In the vicinity of Renzo Piano's New Metropolis was a small pavilion also designed by him that was going to be demolished. The columns and some of the floors needed to be integrated in the new design.

Reuse of foundation parts was not the only limitation laid upon the architect. Consultation in the early stages of the design process of various parties (among others, two successive government architects) resulted in a maximum building envelope. This outline provided a trapezoidal building volume up to three storeys high. In addition three important requirements had to be taken into account.

First, the view of the pavilion from the Maritime Museum needed to be utmost modest. This providing the possibility to lower the waterfront façade compared to the street façade at the Prins Hendrikkade. Second, the street facade needed to represent a closed character and at the same time the building should open up on the waterfront. Last but not least it was demanded that the pavilion would be a compact monolith.

Despite, or thanks to, this strict package of requirements an unprecedented shape emerged, turning the architecture centre into a landmark.

The new pavilion is indeed a humble and compact three-storey building. On the street level an exhibition space is located. The upper floor is fitted with glass partitions, creating an attic-like atmosphere. On the waterfront, at the quay level, a multipurpose space for meetings, discussions and reception of groups (classes, excursions). The internal openness is remarkable. All the different levels are linked by voids, in a way that all the spaces are a part of a perceptible larger entity.

The performance of the facades is mainly due to the ubiquitous application of the KalZip skin. This folded seam method is ideal for creating singularly curved surfaces. The zinc-coated aluminium strips form a continuous plane curling itself all around the building mass.

The different facades all have their own distinctive perspective. For example the folded skin combined with the bevelling glass facade results in a spectacular entrance. On the other hand the east side displays a most austere view. The waterfront view reveals the soul of the pavilion through the curtain glass, barely showing the structural steelwork. In this view the layered organization is visualised in the elevation.

The peculiar sculptural shape of the pavilion, despite its unobtrusiveness and small dimensions, provides just enough attention in the monumental setting of the Oosterdok.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Arcam / René van Zuuk Architekten" 04 Mar 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/15091/arcam-rene-van-zuuk-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

住宿部 / René van Zuuk Architekten