the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Beton Hala Waterfront / Erik Giudice Architects

Beton Hala Waterfront / Erik Giudice Architects

Beton Hala Waterfront / Erik Giudice Architects
Courtesy Erik Giudice Architects
Courtesy Erik Giudice Architects

The firm of Erik Giudice Architects has shared with us their work for the Beton Hala Waterfront mixed use project in central Belgrade, Serbia. For additional images and a extensive description from the architects please follow us after the break.

AN OPEN LANDSCAPE FOR BELGRADE

Courtesy Erik Giudice Architects
Courtesy Erik Giudice Architects

Beton Hala  is today an open and spontaneous cultural hub. The new building assumes this identity and provides more space for spontaneity and creativity.

The layout for the Waterfront Center  takes it’s departing point from the linear structure of the existing Beton Hala. By concentrating the program on a linear strip, a park is created towards the Castle and a large multi activity promenade along the river.

The new structure is highly transparent, letting through views from the river towards the Castel and from the Castel towards the river. The structure becomes a transparent filter between two complementary urban public spaces: the park and the river promenade.  On ground level several outdoor pedestrian passages connect the park and the promenade.

The building adds a vertical dimension to the horizontality of the site, reflecting  the multifaceted and diverse identity of Belgrade and its cultural life.  The building becomes a stage for multiple expressions. Through its linear layout the building leaves a generous space for open-air activities in particular for exhibitions, concerts, events. The buildings elevations become the visual and acoustical backdrop for the open-air stages that can be located on its two sides.

Courtesy Erik Giudice Architects
Courtesy Erik Giudice Architects

The building is designed as a vertical public space, with large open air ramps that makes it possible to reach the top level, the viewing platforms and the connecting bridge to the castle without entering the commercial functions. Two outdoor promenades goes through the building, while the urban landscape progressively unveils. The promenades culminates on the top terrace with a spectacular view on the river and the Belgrade skyline.

AN ICON FOR BELGRADE

Courtesy Erik Giudice Architects
Courtesy Erik Giudice Architects

The dynamic expression of the Center adds a new icon to the Belgrade waterfront. The building’s materiality creates a powerful contrast between the exposed smooth concrete and the crystalline glazed envelope.  The enclosures are transparent and reflecting, dematerializing the limits between inside and outside.

The building is an efficient engine, it’s structural design and it’s open plans gives an unlimited flexibility in time and space. Movable and sliding facades and partition walls make it possible to  unite or separate spaces according to the needs of each function, event and program. The buildings structure is conceived as a flexible shelf that can accommodate a great variety of functions both cultural and commercial.

The exhibition spaces are concentrated in the north-western part of the structure, as the rest of the building they are characterized by a high degree of flexibility. Depending on the type of exhibition the exterior walls will either be opaque or transparent. The terraces that are connected to the exhibition spaces can be used for outdoor exhibitions and related events.

Courtesy Erik Giudice Architects
Courtesy Erik Giudice Architects

The commercial spaces are located in the south eastern part of the structure. These spaces can be subdivided in several independent units in order to obtain a great degree of flexibility in it’s uses and to respond to the needs of a wide variety of commercial activities such as cafés, restaurants, shops etc…

The building has several natural auditoriums through its inclined surfaces and ramps. Movable acoustic deflectors and stage sets make it possible to adapt these spaces for musical  or theatrical performances. The identity of the building  as a support for ephemeral events is integrated in the building’s design. The building  is conceived as a toolbox for the users, visitors and artists.

TECHNICAL DESCRIPTION_SUSTAINABILITY AND ENERGY CONCEPT

Courtesy Erik Giudice Architects
Courtesy Erik Giudice Architects

By stacking the functions, the building’s footprint is reduced, which gives place to a large green park, contributing in an essential way to the sustainability of the project.

The exposed concrete structure gives a high inertia to the building which acts as a thermal regulator: storing heat during winter and coolness during summer. The interior spaces are protected by a double envelope that acts as an efficient  thermal buffer, using passive means to reduce the energetic needs of the building.

High quality double glazing creates an efficient thermal skin. The slabs have a integrated insulation which provides total continuity in the insulating envelope. During cold periods the double skin provides a powerful insulation and reduces the need for heating. Through the glazed envelope the sun provides passive heating. In intermediate periods with good climatic conditions the sliding glass facades can be opened and the interior spaces benefits from natural ventilation.

Courtesy Erik Giudice Architects
Courtesy Erik Giudice Architects

During hot periods the space between the two envelopes is ventilated and integrated, mechanized textile sun screens between these two envelopes protect the interior from the sun radiation, keeping the coolness. During the night a free-cooling system is adopted, using the high inertia of the concrete structure to store coolness that is progressively restored during the day.

Architect: Erik Giudice Architects Location: Belgrade Serbia Museum: 5,000 sqm Commercial spaces: 6,000 sqm Parking: 23,000 sqm Park: 8,600 sqm Promenade: 9,700 sqm

View the complete gallery

About this author
Hank Jarz
Author

See more:

Articles
Cite: Hank Jarz. "Beton Hala Waterfront / Erik Giudice Architects" 31 May 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/138938/beton-hala-waterfront-erik-giudice-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.