the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Religious Architecture
  4. Australia
  5. Williams Boag Architects
  6. 2007
  7. Centre Of Theology And Ministry / Williams Boag Architects

Centre Of Theology And Ministry / Williams Boag Architects

  • 00:00 - 30 April, 2011
Centre Of Theology And Ministry / Williams Boag Architects
Centre Of Theology And Ministry / Williams Boag Architects, © Tony Miller
© Tony Miller

© Tony Miller © Tony Miller © Tony Miller © Tony Miller + 16

  • Architects

    Williams Boag architects Pty Ltd
  • Location

    Melbourne VIC, Australia
  • Project Team

    Andrew Croxon, Jeff Gabriel, Dion Keech, Tim Lang, Timothy Moore, Peter Williams
  • Area

    5580.0 m2
  • Project Year

    2007
  • Photographs

Text description provided by the architects. The new Centre for Theology and Ministry and Dalton McCaughy Library (CTM/DML) for the Uniting Church in Australia in partnership with the Society of Jesus comprises a teaching facility, professorial and administrative offices, a small chapel and an important theological library. The new building is located on the eastern side of the Ormond College grounds in Parkville, immediately behind the Wyselaskie Hall, Maclean House.

 ground floor plan
ground floor plan

The design of the new structure has has been carefully considered in relation to its heritage and urban context. In particular, the design preserves the historical nature and clarity of both Wyselaskie Hall and Maclean House immediately to the west while establishing in its own right an addition of significance to the complex of structures on the Ormond Grounds. Both the 1960s aesthetic (Romberg's octagonal McFarland Library and Romberg and Boyd's McCaughey Court) and the 1890s heritage context (Reed and Barnes and Reed, Henderson and Smart ) were influential in the siting, design and the detailing of this contemporary project crafted predominantly from concrete, copper, steel and glass.

© Tony Miller
© Tony Miller

The retention of a row of significant elm trees along Morrison Close resulted in a lineal planning arrangement with a narrow ‘frontage’ to College Crescent to the north and a strong presence to Morrison Close. A second entry with generous lobby is located along Morrison Close at the ‘step’ between the library and CTM teaching wings, further enlivened by the presence of a café. The new building comprises interlocking wings of two and three stories (plus a basement in the library).

© Tony Miller
© Tony Miller

Wyselaskie Hall has been integrated with the CTM via conversion of the two former residences previously housed within into additional student and tutorial spaces on the Ground Floor and administrative offices and meeting rooms on the First Floor. Intervention within the historic fabric has been minimized and the connections between old and new carefully considered. The Hall itself, once containing archival material belonging to the DML has been converted into a multi-purpose space opening off the new internal gallery and the material moved into the new library.

© Tony Miller
© Tony Miller

With little scope for utilizing passive solar design principles, mixed mode air-conditioning has been used throughout enabling ‘ventilation mode only’ during optimum periods. Tempered supply and return air is provided to the basement plant room via large plenum spaces around the basement subterranean earth batters. Double glazing and solar control glass has been used on the exposed eastern and western sides of the Library to minimize heat loads and protect the collection. The teaching areas and offices are provided with openable windows that are programmed to shut down the air-conditioning to prevent energy wastage. Motion detectors are provided to efficient lighting fixtures and storm water is collected and recycled for use in toilets and gardens.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Williams Boag Architects
Office
Cite: "Centre Of Theology And Ministry / Williams Boag Architects" 30 Apr 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/130149/centre-of-theology-and-ministry-williams-boag-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Tony Miller

神学中心及部门 / Williams Boag Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.