the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. SAOTA
  6. 2006
  7. Yzerfontein / SAOTA

Yzerfontein / SAOTA

  • 00:00 - 3 April, 2011
Yzerfontein / SAOTA
Yzerfontein / SAOTA, © Stefan Antoni
© Stefan Antoni

© Stefan Antoni © Stefan Antoni © Stefan Antoni © Stefan Antoni + 11

  • Architects

    SAOTA (Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects) - Stefan Antoni, Richard Townsend, Holger Deppe
  • Location

    Swartland, South Africa
  • Area

    828.0 m2
  • Project Year

    2006
  • Photographs

Text description provided by the architects. The clients: a couple from New York building a holiday home in the Southern hemisphere for summer vacations. Aware of contemporary architectural trends, they requested a sculptured building with clean horizontal lines, large areas of glass and screens creating a space that is ‘open as well as private’. Their brief was a 2-bedroomed home with indoor / outdoor living spaces and a studio to be used in their photographic and film related occupations.

© Stefan Antoni
© Stefan Antoni

One of the few remaining sea-front stretches on the West Coast to be developed. Passing through the sleepy residential area of Yzerfontein one heads back South towards Cape Town. The site is one of a prize number located immediately behind the never-ending line of dunes. The climate on the West Coast can at times be idyllic and other times extremely harsh.

© Stefan Antoni
© Stefan Antoni

To maximize the views of the sea and waves over the dunes, the Ground Floor living areas were elevated above natural ground level. The L-shaped concept of two intersecting rectangular forms allow two full glazed sides to face the view and at the same time create a sheltered courtyard overlooking a long, rectangular pool. Sculptured rectangular forms, linear elements, expansive areas of horizontal glazing, sliding timber screens and the feature fireplace are the principal elements of the design.

© Stefan Antoni
© Stefan Antoni

View the complete gallery

About this office
SAOTA
Office
Cite: "Yzerfontein / SAOTA" 03 Apr 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/122168/yzerfontein-saota/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments