the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. United Kingdom
  5. S&P Architects
  6. 2010
  7. Scunthorpe Central Park Pavilion / S&P Architects

Scunthorpe Central Park Pavilion / S&P Architects

  • 00:00 - 13 March, 2011
Scunthorpe Central Park Pavilion / S&P Architects
Scunthorpe Central Park Pavilion / S&P Architects, © Christo Meyer
© Christo Meyer

© Christo Meyer © Christo Meyer © Christo Meyer © Christo Meyer + 29

  • Architects

    Christo Meyer, Ron Wallwork, Karoliina Laaksonen
  • Location

    Scunthorpe, North Lincolnshire, UK
  • Structural Engineer

    Buro Happold
  • Services Engineer

    Buro Happold
  • Landscape Architect

    Grant Associates
  • Quantity Surveyor

    Gardiner & Theobald
  • Client

    North Lincolnshire Council and Yorkshire Forward
  • Main Contractor

    Bowmer & Kirkland
  • Area

    475.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photographs

Text description provided by the architects. The pavilion (christened “The Nutshell Café”), consisting of a kiosk and disable WC / baby change, forms part of the regeneration of Central Park and the Sports Academy building currently under construction. Its sculptural design complements the sweeping forms of the surrounding landscape design, children’s play area and amphitheatre (by Grant Associates), as well as addressing the human scale and the unfolding of the pavilion as an event / hub along the boulevard.

The primary forms allow the accommodation to be arranged as a functional, secure entity. To break the mass, the tectonic screen of 92 no. fins wraps the forms, animating the sculptural profile as you move around it. A series of studies was carried out in optimising and generating the form and dynamics of the screen by using Rhino+Grasshopper in conjunction with key views around the structure. In developing the geometry of the screen, two sine curves are assigned to the fin geometry – one at a low frequency and the other at a high frequency. The spacing of the fins was also assigned a variable in order to optimise the density of the fins. By establishing these variables and parameters, one could control the economics in terms of material use, meeting planning legislation and public safety concerns whilst simultaneously being able to articulate the architectural aspects such as form, scale and appearance.

© Christo Meyer
© Christo Meyer

Weathering steel (cor-ten) is used externally to express the materiality of the pavilion: durable and vandal proof, its rust-like appearance of autumnal tones fits well with the park setting and honours the steel tradition of Scunthorpe. During manufacturing, the fins were guillotine cut and spot weld before being assembled on site. Internally, a WBP ply finish is used in contrast to the weathering steel, resulting in a more tactile and “softer” materiality and appearance. During operational hours, the kiosk hatch doors are opened in an inviting and bold manner.

An understanding of the properties of weathering steel as a material also prompted the design details to be considered carefully. A good example of this is the tapered concrete plinth, designed to incorporate the linear streaking caused by water run-off, resulting in a visual continuation of the weathering steel fins to the Natural Ground Level.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Scunthorpe Central Park Pavilion / S&P Architects" 13 Mar 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/117922/scunthorpe-central-park-pavilion-sp-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Christo Meyer

Scunthorpe Central Park Pavilion / S&P Architects