the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. Architrend Architecture
  6. 2007
  7. Villa T / Architrend Architecture

Villa T / Architrend Architecture

  • 00:00 - 11 March, 2011
Villa T / Architrend Architecture
Villa T / Architrend Architecture, © Umberto Agnello
© Umberto Agnello

© Umberto Agnello © Umberto Agnello © Umberto Agnello © Umberto Agnello + 26

Text description provided by the architects. The context is agricultural, a plateau with sandstone walls to divide the various portions of property. Once marked by the productive outposts of the “masserie”, farms with cultivated fields and cattle, today the Ibleo territory has changed its look. Instead of scattered farmhouses, isolated and divided by farmlands, construction has gradually filled spaces, erasing the network of isolated architectural complexes gathered around courtyards, like ‘pacific forts’. Nevertheless, the site of this project has partially conserved that precious idea of ‘isolation’, and the whole design comes to grips with this context, constructing a direct relationship with the landscape, faced openly on two sides, while emerging from it thanks to an eloquent contemporary design.

© Umberto Agnello
© Umberto Agnello

The program of the compositional process is that of a large single-family house, alone at the center of a meadow, bordered by the free, linear horizon of the plateau. Here, in the midst of the grassy terrain, treated as virgin land for construction, the architecture stands out clearly as a complete entity with definite limits. But its borders are not ‘introverted’, they are open to visual enjoyment of the outside world, through the creation of outdoor living spaces, rooms without walls that become parts of the overall solution.

© Umberto Agnello
© Umberto Agnello

The relationship with the context and the sequence of the three stacked floors relies on a sort of continuous architectural ribbon that reinterprets the flavor of the Mediterranean home, developing, bending to form rooms and the roof, outdoor zones raised from the meadow like platforms, porticos and overhangs, balconies and terraces. A solid facade clad in stone, to the north, is flanked by the harmonious antithesis of the southern and eastern facades, fully glazed and open to the greenery.

© Umberto Agnello
© Umberto Agnello

They reveal the two-storey height of the living area, with the mono-beam staircase leading to the first floor, containing a studio zone and a bedroom. The daytime area is joined to the kitchen, located in the lower volume, while the luminous living and dining area emphasizes the double height of the construction, with its large pitched roof. The master bedroom zone with bath and closet is located behind the living area. The sequence living-dining-kitchen encounters two outdoor spaces: on one side, facing the living room, a terrace at ground level connects to a recessed patio faced by the underground spaces, with two bedrooms and a den, shaded for cool comfort.

© Umberto Agnello
© Umberto Agnello

Behind the kitchen, connected by a full-height glazing, an external portico is like a room without walls, open to the surrounding lawn. The white stucco and stone facings that wrap the forceful geometric design, highlighted by a red floor marker that interrupts the high corner glazing, the planes that combine, in a dynamic way, around the sloping roof, reveal the pursuit of a ‘possible Mediterranean style’ that pays attention to local history, but without copying, ready for experimentation with new possibilities.

© Umberto Agnello
© Umberto Agnello

View the complete gallery

About this office
Architrend Architecture
Office
Cite: "Villa T / Architrend Architecture" 11 Mar 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/117091/villa-t-architrend-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments