the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. at103
  6. 2006
  7. Romero house / at103

Romero house / at103

  • 00:00 - 20 January, 2009
Romero house / at103
Romero house / at103

Romero house / at103 Romero house / at103 Romero house / at103 Romero house / at103 + 25

  • Architects

    at103 / Julio Amezcua + Francisco Pardo
  • Location

    Santiago de Querétaro, Mexico
  • Project Team

    Jorge Vazquez, Arturo Peniche
  • Area

    400.0 m2
  • Project Year


Text description provided by the architects. The proposal responds to an specific program for a 4 members family.

The design is developed out of an existing foundation, from which it was necessary to define clarity on the volumes that constitute the house, considering the use of materials and the program that each box contains.

The stone box is the hermetic one; it contains the principal bathroom and services areas such as: storage, maid's room and garage. The wooden box contains all public areas living room, dining room, studio, bar, kitchen, tv room, visits and kids rooms. 

Access is through the void generated in between this 2, connecting directly to the living room, a double height space where the main stairs and the linking bridge between the boxes are located.

A metallic structure was proposed for the need of fast construction and lightness over the existing foundation, prefabricated materials were used and based on its modulation they were perforated to generate the visual relation in-between interior and exterior.

Cite: "Romero house / at103" 20 Jan 2009. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments