the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. calimùcho
  6. Pont á Celles House Refurbishment / calimùcho

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Pont á Celles House Refurbishment / calimùcho

  • 00:00 - 14 February, 2011
Pont á Celles House Refurbishment / calimùcho
Pont á Celles House Refurbishment / calimùcho

Pont á Celles House Refurbishment / calimùcho Pont á Celles House Refurbishment / calimùcho Pont á Celles House Refurbishment / calimùcho Pont á Celles House Refurbishment / calimùcho + 12

  • Architects

    calimùcho - Auffray Deghorain, David Ameye, Amélie Compère, Arnaud Roberti
  • Location

    Brussels, Belgium
  • Stability Engineer

    Mr Degallaix
  • Carpenter & Roofer

    JC Toiture - Mr Joel Croy
  • Stability engineer

    Mr Degallaix

Text description provided by the architects. A family with 3 children gave us an appointment in front of their new purchase «to be renovated»... at least that is what they told us ! When we saw the building, or better, «the remains» of the building, we could not imagine that they were talking of a «renovation».

The «bad» state of the building played an enormous role in the motivation of our architectural choices : 1. demolish de pinion... or better «finish its demolition» 2. maintain a closed structure and organisation in the northern rooms... and still largerly open the southern rooms 3. choose the different materials following the function of the building, and the expectations on the both sides.

While working on the site, we came across a pit in this building... we decided to create at its place a little lounge, more cosy. We also took the decision to preserve a maximum of «finition elements» (stairs, doors, tiles, ...) more for ecological and economical reasons than for architectural reasons.

Nevertheless, all this leads to, both technically and aesthetically consistent results. The clients are private owners; Christophe and Barbara. They have 3 children, 2 daughters and 1 son. The building is situated 40km south of Brussels. You have to cross 5 km of fields and meadows before reaching the building.

section 01
section 01

View the complete gallery

About this office
calimùcho
Office
Cite: "Pont á Celles House Refurbishment / calimùcho" 14 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/110481/pont-a-celles-house-refurbishment-calimucho/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments