the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. yujin HIRASE + yHa architects
  6. 2010
  7. YNH / yujin HIRASE

YNH / yujin HIRASE

  • 00:00 - 11 February, 2011
YNH / yujin HIRASE
YNH / yujin HIRASE , © Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi

© Takeshi Yamagishi © Takeshi Yamagishi © Takeshi Yamagishi © Takeshi Yamagishi + 27

Text description provided by the architects. I thought mainly how to connect with time axis of surrounding history of the site that a military commander made a "fort" during the Age of Civil Wars (15-16th century) . The site of north/west is road and south/east is the neighboring house, so the major theme is the way of taking a sunlight. I designed 3-floor void as "light-tube" by analogy of "fort" like Scotish Tower-House. The room on each floor are arranged around "light-tube" like a square in the house and the inner-opening facing the void make a role as linking by one's eyes between the room.

drawings
drawings

The facade has "autonomously" opening system grid-like continuous pattern and its size are "heteronomously" translated in relation to views or surrounding environment or interior function.

© Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi

By putting opening continuously in a height of eye-level and designing the details of opening frame close to frame-less, our eyes go through inside and outside although narrow space so we don't feel the oppression. The room has same specifications that is exchangeable for other functions. I proposed the "prototype" architecture by grasping the delicate differences of surrounding environment.

© Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi

In considering the context with the surrounding environment, in Japan I think the ground is texture or color of the structures for public use (e.g. road) these are remaining almost same in the future more than the form or place of opening of surrounding architecture. I designed this architecture like "fort" in the city continuously from the texture or color of road in front of this site.

Cite: "YNH / yujin HIRASE " 11 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/109057/ynh-hhf-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments