the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Cadence
  6. B House / Cadence

B House / Cadence

  • 00:00 - 28 January, 2011
B House / Cadence
B House / Cadence, © Clare Arni
© Clare Arni

© Clare Arni © Clare Arni © Clare Arni © Clare Arni + 29

  • Architects

  • Location

    Bangalore, India
  • Design Team

    Smaran Mallesh, Vikram Rajashekar, Narendra Pirgal
  • Structural Engineer

    Manjunath & Co.
  • Area

    2400.0 ft2
  • Photographs

Text description provided by the architects. The site measures 60 feet by 40 feet with the longer side facing the road but with no view to speak of. On the lateral sides are existing buildings whose walls are juxtaposed with the site’s boundary.

© Clare Arni
© Clare Arni

Typically, residences are designed with a front yard abutting the house with a couple of functions having a view of this landscaped area. We asked ourselves how we could increase the presence of this ‘outside’ within the daily activities of the house.

© Clare Arni
© Clare Arni

Our solution then was to design a C-shaped house which allows for the landscape to plug into the built space with all the living spaces looking into a double height courtyard, thus maximizing the boundaries of the programmes i.e., the living room, the dining room and the bedrooms, flanking the courtyard. The service areas were pushed to the periphery.

© Clare Arni
© Clare Arni

The vision for the courtyard was to be sculptural rather than being a platonic entity with the compound wall having a dual purpose of both cutting off the outside as well as providing a backdrop for the view from within the courtyard.

© Clare Arni
© Clare Arni

The elevation was designed to be a monolithic object which is faceted and has a crystalline sensibility. As one approaches the house, the compound wall which is treated with red oxide gives an appearance of being part of the ground, almost like constructed earth, rising up to wrap the courtyard creating a womb for the courtyard. The openings on the front façade are crystalline cut outs that merge with the rest of the faceted monolithic form.

© Clare Arni
© Clare Arni

View the complete gallery

About this office
Cadence
Office
Cite: "B House / Cadence" 28 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/106544/b-house-cadence/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments