the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Momo Estudio
  6. 2008
  7. Casa Ruiz / Momo Estudio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Casa Ruiz / Momo Estudio

  • 00:00 - 19 January, 2011
Casa Ruiz / Momo Estudio
Casa Ruiz / Momo Estudio

Casa Ruiz / Momo Estudio Casa Ruiz / Momo Estudio Casa Ruiz / Momo Estudio Casa Ruiz / Momo Estudio + 11

  • Architects

  • Location

    Murcia, Spain
  • Collaborator

    David Navarro Moreno
  • Project Year


Text description provided by the architects. The Project is born over the remains of an ancient, about 120 year old cottage. It had a popular, architectural typology of the region, this means, one floor with two spaces, facing the south, with the rooms in both sides of the central circulation and spaces of chambers and under covers in the upper floor.

For taking roots with the places history, the first decision is to lean us on the remains of the ancient house.

On the other side the demolition material is recycled for its relocation in the same height of the ground floor.

The new executed area, where once the corral was situated, is now like an ambiguous space, without use, sensorially opened to the exterior. The selection of the peaces remaining of the demolition, depending of their sizes, lets us alter the degrees of the hollows in function of the orientation. The remaining space between this filter-skin, executed with cages of stone (were they corrals?) and the waterproof skin of carpentry allows a permanent ventilation.

Cite: "Casa Ruiz / Momo Estudio" 19 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments