Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés

Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Exterior Photography, Facade, WindowsChâteau Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Image 3 of 15Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Image 4 of 15Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Image 5 of 15Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - More Images+ 10

Margaux-Cantenac, France
  • Project Management: SCEA Château Cantenac Brown
  • Architect: Philippe Madec (apm) & associés
  • Engeneering : INGEROP, CE Ingénierie, Le Sommer Environnement, AMACO
  • City: Margaux-Cantenac
  • Country: France
More SpecsLess Specs
Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Image 3 of 15
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. A spectacular testimony to the Scottish roots of its founder John Lewis Brown, Cantenac Brown’s emblematic Tudor-style château makes it one of the most remarkable properties of the 1855 classified grands crus. Scottish sheep reign supreme in its expansive parkland. The 75 hectares of vines that surround the Château are spread over the prestigious Margaux and Cantenac plateaux, offering a wine balanced between flesh and tension: full-bodied and velvety with a long finish. Upon his family’s acquisition of Château Cantenac Brown in 2019, Tristan Le Lous became the custodian of this heritage, vowing to safeguard the property’s high standards and quality. A future project was thus unveiled: the building of a cellar from raw earth and untreated wood.

Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Image 12 of 15
Site Plan
Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Exterior Photography, Facade, Windows
© Luc Boegly

Philippe Madec, a leading architect and pioneer in eco-construction, designed a cellar built from raw earth and untreated solid wood, pushing the boundaries on current environmentally responsible practices. Only natural, untreated bio-sourced materials from the Aquitaine region were used, with the aim of achieving a net zero carbon footprint. No Portland cement was used for the construction. The walls of the cellar were built applying the ancient technique of rammed earth construction, offering exceptional environmental performance. The raw earth was compressed directly at the Château to form the walls of this unique building. To ensure the new cellar blended in harmoniously with the environment of the Château and vines, it was fully integrated within the existing buildings that were rehabilitated according to three objectives: preserving the historical architecture, protecting the natural landscape, and avoiding soil degradation. The cellar’s thermal inertia provided by the raw earth avoids the need for air conditioning. The power of the earth thus offers the perfect atmosphere, in terms of temperature and humidity levels, for the stability and aging of the wines in barrels without requiring energy consumption. “What I love about Philippe Madec’s approach is the concept of happy frugality; doing better with less” explained Tristan Le Lous.

Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Image 4 of 15
© Luc Boegly
Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Image 14 of 15
Cross Section
Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Image 7 of 15
© Luc Boegly

“ We have been very fortunate to be able to vinify our wine for the first time in our new cellar in 2023. We have 70 vats ranging in volumes that allow us to vinify each plot individually and at the optimal moment. Our 100% gravity-fed vat room grants us the time to infuse and extract gently while preserving the integrity of the fruit and the wines. The team is unmistakably excited “. José Sanfins, Manager of Château Cantenac Brown. From vine to bottle, everything has been designed to preserve the aromas of the fruit and wine, with small crates for collecting the grapes, small vats for moving the berries by gravity flow, and the use of elevated vats. Gravity is the only force used to transfer the grapes and wine, preventing the grape skins from being damaged and the juices from becoming oxidated. The aromas and tannins are extracted in a way that is perfectly controlled. The vat room, with its 70 isothermal truncated vats ranging in volume from 50 hl to 120 hl, ensures highly accurate work and extremely precise plot selection of the harvested grapes. In this way, each plot is harvested when it reaches perfect maturity and the separate vinification and aroma extraction processes are adapted to each one. Going forward, Château Cantenac Brown’s vintages will be characterized by the quality and rigor enshrined in this new cellar, with intensified aromas and even smoother tannins.

Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Image 10 of 15
Axonometry

The new cellar has also been designed to accommodate two harvests in the best maturing conditions, with the wines aging peacefully within the one-meter-thick earth walls. Earth is the only building material that naturally regulates the humidity levels of the ambient air. The one-metre-thick earth walls (comprising 55 cm of rammed earth, 25 cm of cork insulation, a 5 cm cavity, and 15 cm of compressed earth bricks) also offer exceptional thermal inertia, enabling the cellar to be maintained at an ideal temperature through the use of earth-air heat exchangers that do not require energy consumption. At the heart of the architectural project is the work of man. This creation fulfills our commitment to greater environmental responsibility based on three pillars: the economy, the environment, and society.

Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Image 5 of 15
© Luc Boegly

Cantenac Brown has bestowed itself the largest harvest hall ever built in the Bordeaux region. This covered area, at the heart of the new construction, is strategically placed between the vat room and cellar and protects the grape pickers from the ever-hotter summer temperatures. From the vat room, a place of daily activity, our workers enjoy a magnificent view of the property’s parkland and the impressive trees in its unique arboretum. Daylight reaches the full depths of the room thanks to the meticulous work of its pleated roof and overhanging eaves, ensuring a predominately natural luminosity. The cellar lies beneath a solid wood catenary vault, calculated according to the golden ratio of the Fibonacci sequence. In the semi-darkness of filtered light, calmed by the silence and cool temperature of the raw earth, this is a place of waiting. The ambient silence was the greatest surprise for the team when they first used the new installation. Entering Cantenac Brown’s new cellar is like entering a temple.

Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés - Image 8 of 15
© Luc Boegly

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Margaux-Cantenac, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Château Cantenac Brown / ( apm ) & associés" 10 Jun 2024. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/1017463/chateau-cantenac-brown-apm-and-associes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.