Ecological Densification Four Townhouses / SHAPE Architecture

Courtesy of SHAPE Architecture

Architects: SHAPE Architecture
Location: , BC,
Project Team: Nick Sully, Hanna Teicher, Matthew Traub
Sustainability: Canadian Green Building Council Sustainable Project Award, Designed to LEED Platinum guidelines, Energuide 86
Year: 2010
Photographs: Courtesy of SHAPE Architecture

playze and Schmidhuber Selected to Design Ningbo’s Urban Planning Museum

© playze and

playze and Schmidhuber have been selected as winners of an invited competition to design the Urban Planning Exhibition Center in Ningbo, . Inspired by the ancient artform of the Chinese ribbon dance, the exhibition center aims to “blur the lines” between citizens and decision makers in a way that grants the public “rare access into the inner-workings of the city” in an effort to strengthen the relationship between local government and community.

The idea of the Chinese “Urban Planning Museums” is the nation’s response to the rapid urban growth occurring in many of its major cities. The museums are intended to communicate city planning and development issues to the public. You can learn more about playze and Schmidhuber’s design, after the break.

© ICSID
© ICSID

Icsid Launches Bid for 2018 World Design Capital

The International Council of Societies of Industrial Design (Icsid) has announced the launch of the World Design Capital® (WDC) application cycle for the 2018 designation, which will mark the sixth cycle for this global initiative. Icsid invites design effective cities from around the globe to submit bids that showcase the impact of design in their city and demonstrate examples of design as a development tool. More information, after the break.

Elk Valley Tractor Shed / FIELDWORK Design & Architecture

© Brian Walker Lee

Architects: FIELDWORK Design & Architecture
Location: , OR 97031, USA
Design Team: Cornell Anderson, Tim Fouch, Tonia Hein, Joshua Mollenkamp, James Austin, Intern
Area: 820.0 ft2
Year: 2014
Photographs: Brian Walker Lee

Orizzontale Illuminates Outdoor Theater with Recycled Keg Wall at MAXXI

© Musacchio Ianniello, courtesy Fondazione MAXXI

Orizzontale, winners of the 2014 Young Architects Program (YAP), have transformed the MAXXI’s piazza Boetti with an “8 1/2” meter-tall mobile theater made of timber and recycled beer kegs. Built in just four weeks, the created an “urban room” for the museum’s Play with YAP events program that provided an inhabitable podium illuminated by a translucent wall of lighted plastic beer kegs for a series of concerts and events.

More about Orizzontale’s design, after the break. 

Yokohama International Passenger Terminal. Image © Satoru Mishima / FOA
Yokohama International Passenger Terminal. Image © Satoru Mishima / FOA

Spotlight: Alejandro Zaera-Polo

Alejandro Zaera-Polo is an internationally recognized architect and scholar and founder of London, Zurich and Princeton based firm Alejandro Zaera-Polo & Maider Llaguno Architecture (AZPML). First rising to prominence in the 1980s with his writings for publications such as El Croquis, Zaera-Polo has…

House at Chicureo / Cristian Izquierdo Lehmann

© Alberto Browne

Architects: Cristian Izquierdo
Location: Chicureo, , Santiago Metropolitan Region,
Project Area: 215 sqm
Project Year: 2014
Photographs: Alberto Browne

In Progress: West 57th Street / BIG

The southeast corner from West 57th Street. Image © Field Condition

Architects: BIG
Location: West 57th Street, , NY, USA
Partners In Charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
Project Leader: Beat Schenk
Project Architect: David Brown
Project Team: Alessandro Ronfini, Sören Grünert, Maya Shopova, Lauren Turner, Tiago Barros, Tyler Polich, Ivy Hume, Yi Li, Daniel Sundlin, Thomas Fagan, Aaron Hales, Hongyi Jin, Mina Rafiee, Tara Hagan, Rakel Karlsdottir, Celine Jeanne, Aleksander Tokarz, Alessio Valmori, Alvaro Garcia Mendive, Felicia Guldberg, Gabrielle Nadeau, Ho Kyung Lee, Julian Liang, Julianne Gola, Lucian Racovitan, Marcella Martinez, Dominyka Mineikyte, Eivor Davidsen, Gul Ertekin, Maria Nikolova, Minjae Kim, Mitesh Dixit, Nicklas Rasch, Riccardo Mariano, Stanley Lung, Steffan Heath, Thilani Rajarathna, Xu Li, Christoffer Gotfredsen
Architect Of Record: SLCE Architects
Landscape Architects: Starr Whitehouse
Year: 2015
Photographs: Field Condition

The Choy House / O’Neill Rose Architects

© Michael Moran/OTTO

Architects: O’Neill Rose Architects
Location: Flushing, Queens, NY, USA
Contractor: MC 2
Area: 2700.0 ft2
Photographs: Michael Moran/OTTO

Gehry’s Eisenhower Memorial Clears Final Design Hurdle

Courtesy of Dwight D. Eisenhower Memorial Commission

The US Commission of Fine Arts (CFA) has approved Frank Gehry‘s revised design for the Eisenhower Memorial in Washington DC, meaning that after a fifteen-year process, all the involved parties have finally agreed on a design. Gehry’s most recent design – a slightly scaled-down version of the one he produced in 2011, with the two smaller woven steel tapestries removed to open up the view to the Capitol – was approved by the National Capitol Planning Commission (NCPC) earlier this month, allowing the CFA to give their final verdict on the new design.

Autodesk Launches AutoCAD 2015 For Mac

‘Dynamic Blocks’ in action. Image Courtesy of Autodesk

This week Autodesk launched the latest (2015) release of  for Mac, featuring a number of enhancements that seek to bring new improvements to the drafting and design package without sacrificing important functionality, key to people’s everyday design workflows. According to Amy Bunszel, VP of AutoCAD, ”this release has some rich new features but, at its core, is about eliminating dead ends that prevent people from being as effective as they can be when working together on design projects.” For example, users can also share their work with colleagues that are using Windows versions of the for uninterrupted collaboration.

See the new features in full after the break…

House in Brissago / Wespi de Meuron Romeo architects

© Hannes Henz

Architects: Wespi de Meuron Romeo architects
Location: 6614 ,
Area: 387.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Hannes Henz

Haworth Tompkins’ Everyman Theatre Wins the 2014 RIBA Stirling Prize

2014 winner: The Everyman Theatre / Haworth Tompkins. Image © Philip Vile

Haworth Tompkins’ Everyman Theatre has won the RIBA Stirling Prize for 2014, beating competition from Zaha Hadid, Renzo Piano, Mecanoo, O’Donnell + Tuomey and Feilden Clegg Bradley. The result was announced last night by President Stephen Hodder at an event held at the RIBA’s Headquarter’s in London, with Hodder saying that “Haworth Tompkins have struck the perfect balance between continuity and change” and calling the scheme “a ground-breaking example of how to build a daring, bold and highly sustainable large public building in a historic city centre.”

RE-USE / Global Architects

© Mirko Merchiori

Architects: Global Architects
Location: The Netherlands
Architect In Charge: Arthur S. Nuss
Year: 2014
Photographs: Mirko Merchiori

AD Classics: Wexner Center for the Arts / Peter Eisenman

© Flickr user OZinOH

Before it was even completed, Times critic Paul Goldberger dubbed the Wexner Center for the Arts “The Museum That Theory Built.” [1] Given its architect, this epithet came as no surprise; Peter Eisenman, the museum’s designer, had spent the better part of his career distilling architectural form down to a theoretical science. It was with tremendous anticipation that this building, the first major public work of Eisenman’s career, opened in 1989. For some, it heralded a validation of deconstructivism and theory, while its problems provided ammunition for others who saw theory and practice as complimentary but ultimately divergent pursuits. The building’s popular reception has been equally mixed, but its influence and intrigue in the academic community is as pronounced and unmistakeable as the design itself.

Hofsos Swimming Pool / BASALT Architects

© Gudmundur Benediktsson

Architects: BASALT Architects
Location: , Iceland
Architect In Charge: Sigridur Sigthorsdottir
Design Team: Sigridur Sigthorsdottir, Marcos Zotes, Rosa Dogg Thorsteinsdottir, Johann Hardarson
Lighting Design: Gudjon L. Sigurdsson

Area: 400.0 sqm
Year: 2010
Photographs: Gudmundur Benediktsson, Rafn Sigurbjornsson

ChangSha Vanke Club House / Tsushima Design Studio

© Masao Nishikawa

Architects: Tsushima Design Studio
Location: , Hunan,
Client: ChangSha Vanke Ltd.
Year: 2013
Photographs: Masao Nishikawa

House N / Naoya Kitamura Architecture Office

© Takumi Ota

Architects: Naoya Kitamura Architecture Office
Location: , , Japan
Collaborators: KaNeKo Structural Engineers
Area: 114.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Takumi Ota