We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

AD Classics: Luce Memorial Chapel / I.M. Pei

  • Architects: I.M. Pei
  • Location: Taichung City, Taiwan
  • Architect: I.M. Pei
  • References: Michael Cannell, Louise Slavicek
  • Project Year: 1963
  • Photographs: Anonymous Blogger, Pei Cobb Freed

© Anonymous Blogger © Anonymous Blogger AD Classics: Luce Memorial Chapel / I.M. Pei © Anonymous Blogger

From the architect. Named after an American missionary of the late 19th century, the Luce Memorial Chapel was added to the campus of Tunghai University in Taichung, Taiwan. It was designed by Chen Chi-Kwan, an artist and architect, in collaboration with the infamous architect I.M. Pei.

© Anonymous Blogger
© Anonymous Blogger

Initially beginning in April of 1954, the construction of the Luce Memorial Chapel took place from September 1962 until November 1963. Upon culmination of the construction period, the Chapel ended up costing the university around $125,000 total.

© Anonymous Blogger
© Anonymous Blogger

Set on an irregular hexagonal base, the chapel occupies a site of 12,000 square meters of the campus, providing 477 square meters of floor area, including a nave with 500 seats, a chancel and robing rooms. The four manipulated planes that make up the walls of the church stretch 19.2m high, establishing a central focal landmark on the campus.

I.M. Pei was careful to design specific to the environmental context of Taiwan, with walls made of reinforced concrete to provide earthquake stability and durability in the humid and typhoon-prone environment. Construction of the intricate and elaborate formwork was done locally by craftsmen. 

To work with the desired form, ribs reinforced the curvature of the surfaces and thicken as they descend, in order to prevent buckling of the materials.

The exterior of the chapel is covered in glazed diamond-shaped tiles that stand out against the sky and green backdrop of the university.

The interior reflects similar diamond shapes, as the concrete coffers become thicker and the shapes gradually diminish in size as they near the bottom of the structure, since stresses are concentrated near the ground.

© Anonymous Blogger
© Anonymous Blogger

The upward extending swoop of the walls culminates in a steel cross, which marks the chapel as a sanctuary for students and professors of the university.

© Anonymous Blogger
© Anonymous Blogger

The walls seem to stand independently of each other, but are actually connected by glazed slots and by small structural bow ties that are cast into the high ridge beams at the top near the ceiling.

© Pei Cobb Freed
© Pei Cobb Freed
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:Megan Sveiven. "AD Classics: Luce Memorial Chapel / I.M. Pei" 14 Dec 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/95708/ad-classics-luce-memorial-chapel-i-m-pei/>