ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. LAVA Unveils Transformation of Energy Storage Center into a City Icon in Germany

LAVA Unveils Transformation of Energy Storage Center into a City Icon in Germany

LAVA Unveils Transformation of Energy Storage Center into a City Icon in Germany
LAVA Unveils Transformation of Energy Storage Center into a City Icon in Germany, Courtesy of LAVA
Courtesy of LAVA

LAVA (Laboratory for Visionary Architecture) has won the competition to redesign an energy park and energy storage building in Heidelberg, Germany, for the Stadtwerke Heidelberg. Currently a cylindrically shaped storage center, the space will be transformed into a dynamic sculpture, city icon, and knowledge hub for sustainable energy, fully accessible to the public with city views. 

In order to display the concepts of energy transition, decentralization, networking, flexibility and adaptability, the project will feature a multi-layered façade structure inspired by geometries in nature like leaves, spider webs, and reptile skins. “The result is a dynamic, ever-changing surface of light and shadow, animated by wind, turning the building into a beacon of a dynamic new energy regime.”

Courtesy of LAVA Courtesy of LAVA Courtesy of LAVA Courtesy of LAVA + 17

Around 20,000 diamond-shaped plates made of thin stainless steel will be hooked to an elastic connection in the meshes of a steel outer network, allowing them to twist up to 90 degrees in the wind.

This number of plates matches the number of households supplied with energy by the network, explained Tobias Wallisser, LAVA director. [This is] a visual signifier of the impact new technology can make.

Courtesy of LAVA
Courtesy of LAVA

At night, the static inner shell will be illuminated with blue, green, and white LED lighting mounted below the stairs.

Courtesy of LAVA
Courtesy of LAVA

Visitors will experience this exciting place as a three-dimensional structure. Across a bridge, they will reach an elliptical entrance level. Two elevators take them on a journey, giving panoramic views as they are transported to a roof terrace with large staggered terraces and event spaces and a bistro. The emergency stairs are two vertical promenades of knowledge.

Courtesy of LAVA
Courtesy of LAVA

In the Energy Park, visitors can learn about the challenges of energy transition in the city of Heidelberg, technical details of the utility company, Stadtwerke, renewable sources of energy on site, and more.

At 56 meters high, the thermal storage complex—which will serve as a key component to the application of renewable energy as it compensates for the gap between heat production and consumption in the city—will become one of the tallest buildings in Heidelberg.

Courtesy of LAVA
Courtesy of LAVA

The project will be an example of LAVA’s “re-skinning” research, showcasing its philosophy of “more with less.”

Furthermore, LAVA has recently been named as the 2016 Laureate of the European Prize for Architecture, which honors architects that have “committed to forward the principles of European humanism.”

Courtesy of LAVA
Courtesy of LAVA

The project is set to begin construction in 2017, and will be on display—along with 13 other shortlisted entries from the competition—in the IBA (International Building Exhibition) in Hedelberg from October 20 to 22.

Learn more about the project here.

News via: LAVA.

Cite: Sabrina Santos. "LAVA Unveils Transformation of Energy Storage Center into a City Icon in Germany" 16 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/797225/lava-unveils-transformation-of-energy-storage-center-into-a-city-icon-in-germany/>
Courtesy of LAVA

LAVA改建储能中心打造德国新地标