ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Australia
  5. Donovan Hill
  6. 2009
  7. Santos Place / Donovan Hill

Santos Place / Donovan Hill

  • 01:00 - 2 July, 2010
Santos Place / Donovan Hill
Santos Place / Donovan Hill, © Shantanu Starick
© Shantanu Starick

Santos Place / Donovan Hill © Sam Thiess © Jon Linkins Santos Place / Donovan Hill +18

  • Architects

  • Location

    Brisbane QLD, Australia
  • Architects

    Donovan Hill
  • Project Team

    Brian Donovan, Timothy Hill, Paul Jones, Fedor Medek, Mark Spence, Phil Hindmarsh, Andrew D’Occhio, Michael Moore, Lucas Leo, George Taran, Greg Lamb, Kim Baber, Ron van Sluys, Graham Hobbs , Jonathan Goh, Ceirwen Burton, Yee Chong, Michael Hogg
  • Landscape Architect

    Gamble McKinnon Gree
  • Client

    Nielson Properties
  • Principal Contractor

    Hutchinson Builders
  • Height

    42 floors including ground and basement levels @ 148m
  • Design Period

    1 year commencing February 2005
  • Net Lettable Area

    34,774m²
  • Area

    42263.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

From the architect. Santos Place is a 41 storey office project in the Brisbane CBD which uses a new covered pedestrian laneway as its preferred address. The building consists of Ground floor, 5 podium floors, 12 low rise floors, 11 mid rise floors, 7 high rise floors plus roof level service plant space (30 tower floors total).

The ground level has a conspicuously people friendly setting that signals a less corporate way of developing the city, providing multiple functions to promote activities that engage with the public realm of the street and ‘lane’.

The Turbot street portico is elaborated to become a ‘miniature building’ over the footpath and serves both a functional and ‘place making’ role for the building, as well as contributing to the network of CBD “markers” and experiences.

The through-site-link includes a tenancy along the northern and southern edge that can ‘spill-out’ to activate the pedestrian lane. The tenancy space also has a frontage to Turbot Street, offering the urban benefit of multiple addresses, and consequently, more street activities.

© Shantanu Starick
© Shantanu Starick

Bicycle parking, boulder walls for sitting, and dangling lanterns suggest that an alternative gentleness might accompany big buildings rather than the singular splendour of massive glass and gleaming stainlessness. Perhaps making an ‘eco’ building, (in this case a 6 star ‘green star’ performer) is as much about incorporating local timber craft and stone as it is about deploying sophisticated engineering systems.

In this case, above its almost domesticated ground floor, all the expected features of premium office space are available; large side loaded floor plates, monitored comfort conditions and pure views over the river to the south. Double glazing to its perimeter is shielded by purpose perforated shadowing screens on its west and east flanks. Gold anodizing and the local heritage colour palette gives the facade a characteristic glow achievable in Brisbane’s intense light, a homage to the exuberant north rather than the more subdued south.

© Jon Linkins
© Jon Linkins

The scheme has no bold stroke, various moves accumulate.

© Shantanu Starick
© Shantanu Starick

ESD + Green Design

•Green Star Rating - 6 Star (by design/as built)

•AGBR Rating - 5 Star

•Tri-generation power supply

•Grey water re-use and re-cycling

•Rainwater collection and re-use

•‘smart – glass’ technology to improve thermal performance and light filtration

•Conventional air conditioning with multiple levels of zoning

•Automated lighting control integrated with movement sensors

•Bicycle parking with dedicated showers and lockers

•Reduced carparking capacities

•Potential for blackwater mining

© Sam Thiess
© Sam Thiess
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Santos Place / Donovan Hill" 02 Jul 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/66763/santos-place-donovan-hill/>
Read comments
Read comments
© Shantanu Starick

桑托斯写字楼 / Donovan Hill