We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

The Workshop / Daniel Moreno Flores

  • Architects: Daniel Moreno Flores
  • Location: La Gasca, Quito, Ecuador
  • Architect: Daniel Moreno
  • Project Team: Felipe Ordonez, Esteban Benavides and Daniel Corti
  • Contractor: Fabian Tenório
  • Owner: Artist Pilar Flores
  • Budget: US$ 7.000
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Daniel Moreno

© Daniel Moreno © Daniel Moreno © Daniel Moreno © Daniel Moreno

From the architect. Initially the space to take part was saturated and inaccessible in some corners. There was no connection between the garden of entrance and the workshop because in spite of having windows this relation was lost.

© Daniel Moreno
© Daniel Moreno

The objective was to clean it visually, to clear walls, to create ample and practical spaces to store, to organize the materials and to hide the work objects.

© Daniel Moreno
© Daniel Moreno

The owner looked for the space to be white, empty, minimal and that took advantage of the day light. In this space the views are prioritized and the relation between the garden and the distant mountain is  emphasized.

© Daniel Moreno
© Daniel Moreno

The spaces where the owner felt comfortable and safe were very important.

© Daniel Moreno
© Daniel Moreno

Because of the low budget, most of what was removed from the original space had to be hiden or reused in the taken part space.  It is recycled almost in its totality. The wood used was taken of from a demolished house.

© Daniel Moreno
© Daniel Moreno

The construction was carried out in two and a half months behind a house of approximately 50 years.  The intervention is independent of the house and it is shown like a place to escape in which the owner gambles, meditates, listen to music, can be in contact with nature, but mainly it is a space to be creative and create.

© Daniel Moreno
© Daniel Moreno

All the space is minimal where the light is protagonist.  It is a scene that allows to manifold actions. A flexible space  with portable furniture: the tables and stools can be put and taken of. When the objects are hidden there is left an empty space where anything can happen. A big carpet can also be extended to work with groups in the ground.

© Daniel Moreno
© Daniel Moreno

Space volumes were created. It was wanted that with a single element the construction could be solved. The new volumes are massive. Repetition of the wood, a piece next to the other (floor, wall, ceiling), generating a nest (attic) and a balcony towards the outside. This box of the entrance recovers the view towards Pichincha hills, and connects the interior with the garden which generates an iconic presence.  The new elements intensifies, contrasting with the white walls.

The masive and slowness are expressed with rod as if it was a thread, with subtility and lightness. The rod becomes structural support, launching slips, banister rails and others. The new elements are light and defy to the gravity.

© Daniel Moreno
© Daniel Moreno

The structure of the wood ceiling is simplified and transparented with an enormous glass that is added. Therefore, this interior has the appearance of an outside which let to be in contact with the changes of the light during the day.

© Daniel Moreno
© Daniel Moreno

New spaces through the fragmentation in levels were obtained to experience the place in their different heights and to live it like a whole.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"The Workshop / Daniel Moreno Flores" 03 Feb 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/48413/the-workshop-daniel-moreno/>