Hongqiao Business District Winning Proposal / MVRDV

  • 26 Apr 2013
  • by
  • Offices Retail Urban Planning
Courtesy of

Upon recently winning the competition, MVRDV‘s design for the Hongqiao Business District recently started construction. The plan comprises ten office towers, an underground shopping center, cultural program, parking and a sunken plaza which will bring a more intimate form of urban life into an area currently dominated by large boulevards and urban expressway’s. Located near the fourth busiest airport in all of mainland , the 4.5ha site is divided into a small northern plot of 8,409 m2 and a larger southern plot. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of MVRDV

MVRDV, with Aedas, won the competition with highly energy-efficient architecture combined with an intimate urban plan which allows for pedestrian-friendly spaces. The 110,000m2 offices are divided into ten towers in total: nine office towers on the southern plot ranging from five to nine floors, facilitating rental to different sized companies. The towers are flexibly designed to contain one or more companies. On the northern plot, the tops of four towers will merge into one building, forming a flower shaped landmark of four floors, cantilevered high above the ground.

Courtesy of MVRDV

The 47,000m2 retail space will be located partly on the ground floor and partly along a sunken plaza sheltered from vehicle traffic. Two glass cubes mark the entrances to the shopping center and are part of the neighborhood’s pedestrian route, which meanders through the site. The shopping center is designed by Aedas. On both plots a spacious sunken plaza features wide stairs that can be used as seating, allowing cultural events to be hosted on the site.

Courtesy of MVRDV

Facade area has been minimized by introducing round cornered towers which, together with the continuous 50,5% transparency stone façade, leads to an efficient energy consumption. The façade presents a subtle shifted grid with a delicate bamboo forest reference. The self shading shape of the flower building has lead to a façade with smaller openings on the upper floors for efficient energy consumption. Hidden hatches next to the windows allow for natural ventilation.

Courtesy of MVRDV

The ground floor of the flower building is reserved for 1.790 m2 of cultural program. A 55.000m2 parking garage is located underneath the shopping center.

Courtesy of MVRDV

The Hongqiao CBD will reach three stars, the highest ranking of the Chinese ‘Green Building Label’. Sustainable building features that will be used include high performance insulation, optimized building forms, shaded spaces, natural ventilation, rainwater collection, permeable road surfaces, links to public transport and a reduction in the urban heat island effect. Nine office towers will feature green roofs growing local plant species and the flower building will offer a sky garden with a continuous jogging path.

Completion is planned for 2015.

Cite: Furuto, Alison. "Hongqiao Business District Winning Proposal / MVRDV" 26 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=365773>