New Aveiro Train Station / JLLA

  • 14 Feb 2013
  • Infrastructure Selected Works
© Leonardo Finotti

Architects: JLLA
Location: Aveiro,
Design Team: João Lúcio Lopes, Gemma Vila, Paulo Gouveia, Rui Fortes, Vitor Coutinho Lopes
Structural Engineer: Carlos Baptista
Landscape : Gibb-Portugal
Area: 12,000 sqm
Photographs: Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti

New Aveiro Train Station – Interface – includes a variety of urban complementary interventions:
-The construction of an underground passage that provides a new link/transition between the east and west sides of the city;
-The rehabilitation and redesign of urban West marginal spaces close to the railway station;
-The reinvention of the urban front closer to the station through the design of new housing blocks in the East side of the station.

© Leonardo Finotti

Therefore, the architectural and urban solution was based on the idea of centrality around the station, its symbolism and its multiple functionalities. The new station functions as a public equipment that despite its prime functional constraint – railway line that runs through and divides places – can create a new identity for the city’s marginal zone and succeed to connect/link two urban areas: old city and marginal urban neighborhoods. 

© Leonardo Finotti

The station was designed as a crossing of 4 “entries”, two on each side of the train track. In each of these entrances a reception outside space is placed. This arriving space has the scale and size necessary to allow the permanence of crowds, regular situation in train stations.

© Leonardo Finotti

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "New Aveiro Train Station / JLLA" 14 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=331937>