We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Villa Blåbär / pS Arkitektur

  • Architects: pS Arkitektur
  • Location: Nacka, Sweden
  • Architect In Charge: Peter Sahlin
  • Project Architect: Leif Johannsen
  • Assisting Architects: Therese Svalling (models), Beata Denton (lighting)
  • Contractor: Valento Bygg
  • Client: Karl & Sofia Andersson
  • Area: 170.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Courtesy of pS Arkitektur

Courtesy of pS Arkitektur Courtesy of pS Arkitektur Courtesy of pS Arkitektur Courtesy of pS Arkitektur

From the architect. The surrounding nature and slope dictated the shape of this one family house fully covered in black roofing felt.

Delightful views into the sunny forest, space and a daring uncompromising design was the starting point for the development of this villa in Nacka, outside Stockholm.

Courtesy of pS Arkitektur
Courtesy of pS Arkitektur

The house was created during a number of workshops with the client, where different volumes were tested in model and several site visits.The challenge was to locate all rooms on the same level, and trying to fit the house on the sloping ground of this nature site.

Courtesy of pS Arkitektur
Courtesy of pS Arkitektur

It resulted in a narrow and extended house that sits at the very top of the site, hovering on concrete blocks over the rock. In this way the house itself shelters the terrace from unwanted views from the road and neighbors. The movement through the house mimics the initial exploratory walks we had on site prior to building. The master bedroom is placed where one gets the most spectacular view.

Courtesy of pS Arkitektur
Courtesy of pS Arkitektur

The house is fully covered in roofing felt on both roof and facades to give a calm uniform black exterior that contrasts with the crispy white interior. On the inside the wardrobes, lighting and sockets are inset in walls and ceiling to give an even and clean look.

Courtesy of pS Arkitektur
Courtesy of pS Arkitektur

The different functions within the house appearaccording to a hierarchy, moving from public towards the private; from garage, entrance, then kitchen, living room and farthest away bedrooms and bath.

Floor Plan
Floor Plan

In order to secure energy efficiency, while at the same time creating spectacular views, the openings on the south, private side are maximized at the expense of the north facing ones, which are kept at a minimum. The total amount of glazing follows energy balance calculations and together with a geothermal heating system and an exhaust air heat pump the house is well within the legal energy norm.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Villa Blåbär / pS Arkitektur" 13 Jan 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/317458/villa-blabar-ps-arkitektur/>