We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

University of Cuenca Theater / Javier Durán

  • Architects: Javier Durán
  • Location: Cuenca Canton, Ecuador
  • Director: Javier Durán
  • Promoter & Construction: University of Cuenca
  • Area: 3182.64 sqm
  • Year: 2008
  • Photography: Ivan Sinchi, Sebastian Crespo

© Sebastian Crespo © Sebastian Crespo © Sebastian Crespo © Sebastian Crespo

© Sebastian Crespo
© Sebastian Crespo

From the architect. After about 45 years of operation, the Carlos Cueva Tamariz Theatre (Built in 1958) became obsolete. In 2008 the University of Cuenca decided to start the refurbishment of the Theatre to return, to the University and the City, a space up to current artistic needs and to give an answer to a very important area of the city, at the side of the river Tomebamba.

© Sebastian Crespo
© Sebastian Crespo

The retrofit work is performed from the original building criteria and, therefore, retaining the same main structure.

© Sebastian Crespo
© Sebastian Crespo

Some spaces were recovered to allocate technical theater offices, administration, rehearsal room, dressing rooms, etc. which did not exist before.

© Sebastian Crespo
© Sebastian Crespo

Other areas such as pre-stage, stage, orchestra pit, dressing rooms, restrooms, ticket office, garage and entrance hall were expanded to provide greater comfort to artists and audiences.

© Sebastian Crespo
© Sebastian Crespo

To improve isoptic, mezzanine floor rose by a metal structure whose height is adjusted on each step. Before the final finish of the stage and auditorium floors, surfaces are fully covered with two layers of plywood sheathing; additionally neoprene is placed, to give it the required elasticity.

© Sebastian Crespo
© Sebastian Crespo

The rigging tower, of 18 meters high, one of the largest and most important implementations, has a system of pulleys and motors that move 23 bars for various backdrops, projection screen, band shell, stage lighting equipment and special effects.

© Sebastian Crespo
© Sebastian Crespo

Acoustic studies dictated that we should increase the volume of air in the room and that there was the need to place a number of absorbent panels and reflective diffusers in walls, floors and ceilings.

© Sebastian Crespo
© Sebastian Crespo

The main hall was extended to the sides with the creation of two bar areas for the intermissions. Additionally, the lobby entry doors open fully, in order to integrate and extend this space to the marquee and outdoor plaza.

© Sebastian Crespo
© Sebastian Crespo

In the outer areas, a new plaza was designed; finally the exterior space grew to 525 square meters. Lighting was placed according to the nature of the building, and walkways that connect the theater with other university spaces and especially with a very important area of the city: “El Barranco”, where the old center of the city begins.

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"University of Cuenca Theater / Javier Durán" [Teatro Universitario Carlos Cueva Tamariz / Javier Durán] 13 Dec 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/304916/university-of-cuenca-theater-javier-duran/>