New offices of the Botín Foundation / MVN Arquitectos

© Alfonso Quiroga

Architects: MVN Arquitectos
Location: Madrid,
Architects: Diego Varela de Ugarte and Emilio Medina Garcia, MVN architects
Project Manager: Santander Global Facilities
Technical Architect: Maria Lamela Martin
Year: 2012
Area: 1,541.95 sqm
Collaborators: Alfonso García del Rey, Laura Sánchez, María Pascual and Alicia Castilla, architects
Interior Design Consultant: Juan Luis Líbano
Landscape Designer: Luis Vallejo Estudio de Paisajismo
Structural And Service Engineers: Ingenor
Contracto: Ferrovial
Photographs: Alfonso Quiroga


© Alfonso Quiroga

The Botín Foundation has established its new offices in Madrid by choosing a
1920s industrial building by the architect Gonzalo Aguado, which was for years the
Silversmith workshop of Luis Espuñes and more recently the Vinçon shop in Madrid.

© Alfonso Quiroga

The peculiarity of this building has given us the opportunity to create a reference
point. With this in mind, the new project attempts to retain the spirit of the original
industrial character, in keeping with the same philosophy of the Foundation, which is
a driving force for developing talent.

© Alfonso Quiroga

The principal objective of the architectural concept is that once again, natural
light can enter the whole building, which has remained in the dark since its last use.
Not only have the infilled windows and skylights been reopened, but also the internal
structure has been altered to create a double-height atrium for the use as the main
lobby. The direct day light and natural vegetation impose character and personality
to this meeting place.

© Alfonso Quiroga

The project aims to reveal the historical changes of the building by exposing
the original steel and brickwork; the various alterations in the past; and by contrast,
the new construction work whose finishes are mainly oak, steel and glass.

© Alfonso Quiroga

The ground floor is intended for public activities with a flexible but modular,
clear open space. There are two movable partitions, one opaque and the other
transparent which have four possible positions. Depending on the different requirements of each activity, the space can be easily adapted by the various combinations
available. The use of natural wood on the floor and ceiling adds warmth to this
area.

© Alfonso Quiroga

The first floor is to be used by the management of the Foundation with a private
area for meetings and the spacious, luminous open area, under the original roof
structure and the new skylights. The two areas are arranged around the new light well
and crowned by a lantern over the atrium.

© Alfonso Quiroga

The solution for the only enclosed space as required by the programme, is a
glass box with minimal framework. Free-standing, like a piece of furniture, it does not
interfere with the space as a whole.

© Alfonso Quiroga

Emilio Medina García and Diego Varela de Ugarte of , are the
Project Architects and they worked in collaboration with Juan Luis Líbano who is the
Foundation’s Interior Design Consultant. The contractor was Ferrovial.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "New offices of the Botín Foundation / MVN Arquitectos" 22 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=284283>
  • Marta

    I am a neighbour to the fundacion botin and can see from my window the marvelous work that has been done, unfortunately their very sofistiicated heating system makes awful noise and often starts up in the middle of the night , maybe architects should have borne in mind also the external asoects of this great design. This is part of the design too!

  • MVN Arquitectos

    Hello Marta,
    Thanks for your comment. I’m glad you like our Project!
    The problems with the heating system have been detected and they will be shorted out soon. Apparently there was one of the old machines that we reuse form the former owner that was not properly connected to the central control system and made a cleaning cycle at night without notice. They are working on it and it will be repaired in the next few days.
    Regards,
    MVN Arquitectos

  • Patrick H

    Beautiful project… congrats on the BOTY win.

  • Pingback: New offices of the Botín Foundation | Жаворонков Роман