Artipelag / Nyréns Arkitektkontor

  • 15 Sep 2012
  • Cultural Selected Works
© Charlie Bennet

Architects: Nyréns Arkitektkontor
Location: ,
Design Team: Johan Nyrén, Lukas Thiel, Staffan Hillberg, Peter Karlsson, Viktor Kjellberg, Måns Kärnekull, Karin Nyrén, Fabian Pyk, Oscar Pyk, Haldur Rohtla, Ebba Sjödahl, Gunilla Stenberg, Carolina Wikström, Mårten Ubbe
Project Year: 2010
Photographs: Charlie Bennet


Project Area: 10000 sqm
Landscape Design: Bengt Isling, Daniel Ericsson

The art gallery Artipelag is a piece of architecture that is integrated in the landscape in such a way that it feels like it is growing out of the cliff it’s standing on. With the surrounding pine forest and the careful placement in Hålludden, outside of Stockholm, the building overlooks the beautiful Baggen bay. To get here you go on a winding road edged by large oak trees, through the meadows and woods to arrive at a view of the windswept dwarf pines. Artipelag epitomises the sensitivity to context and location in Johan Nyrén’s architecture. He immediately found the tone and sentiment of the landscape which convinced the client Björn Jakobson of the concept.

© Charlie Bennet

In the first analysis made by Nyrén, you can see a sketch that shows the concept’s alignment with the surrounding nature. The building twists around the mountain, follows the topography and takes advantage of the magnificent view. Nyrén has then taken this into the very details and materials with traces of bedrock inside the restaurant, with wane boards in the facade and a green roof. The holistic approach and final result shows that the initial concept has proved robust and sustainable even though the work process with a few compromises in the details has been far from ideal.

© Charlie Bennet

The project is founded on a donation by Björn Jakobson, founder and owner of Baby Björn. As Jakobson wished to integrate the memories of his previous visits to beautiful places around the world with his love of the archipelago and his interest in art, he hatched the idea of a venue for art, culture and design based in the archipelago. In Artipelag nature and culture are interwoven into a wholesome experience for visitors from both near and far.

© Åke Eson Lindman

As Nyrén has written in explaining the concept: “The building has an organic form, growing out of its conditions on site, and the tarred wooden facades and roof covered with moss and sedum plants. The natural and rough is meant to contrast with the sleek glass walls, designed using modern technology. A basic idea has been to provide a sequence of spatial experiences, both exterior and interior and get them to work together in a unity that will be Hålludden’s hallmark.”

© Åke Eson Lindman

The first phase covers about 10,000 sq.m. including a ”black box”, conference rooms, studio, shop, restaurant and cafe. The black box is central to the project and can be used for events, concerts and film and sound recordings. The many options of use and function make the facility usable all year around. An extension to the existing facility is planned to also include hotel and staff accommodation.

© Charlie Bennet

The dramatic room in the north-west is typical of the building idea. A small rift was discovered when the bedrock was uncovered by the blast. Instead of removing the bedrock, the programme expanded to incorporate it into the design. The floor of the room consists of bedrock with glass in the facade facing down towards the bay, shining between the trees.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Artipelag / Nyréns Arkitektkontor" 15 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 22 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=271017>

0 comments

Share your thoughts