Städel Museum / Schneider + Schumacher

© Christoph Bonke

Architects: Schneider + Schumacher
Location: Frankfurt,
Project Year: 2007
Project Area: 24,726 sqm
Photographs: Norbert Miguletz, Christoph Bonke, Kirsten Bucher

In Spring 2008, schneider+schumacher won the international competition to extend the Städel Museum in Frankfurt/Main. By placing the new building below the museum’s garden, they almost doubled the exhibition area from 4,000 m2 to 7,000 m2. The underground building is 76 m wide, 53 m long and a maximum of 8.20 m high at the centre.

© Christoph Bonke

The outer surface of the doubly-curved roof slab is covered by a total of 195 roof lights, varying in diameter from 1.50 m at the outer edge to 2.50 m at the highest point in the centre. These “eyes for art” were specially developed for the Städel extension and are designed to be walked on. Daylight entering the exhibition space Städel below can be controlled; either augmented using the integrated LED lighting system or mitigated by shading elements built into the roof light.

© Norbert Miguletz

The entire slab is supported on just 12 slim reinforced concrete columns. The extension lies below the water table and is anchored by 160 deep piles to prevent it floating. The new building also incorporates 36 geothermic piles, reaching up to 82 m into the earth. These provide heat (in winter) or cooling (in summer).

© Christoph Bonke

The overall concept and technical specification ensure this museum building is sustainable in all respects.

Ground Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Städel Museum / Schneider + Schumacher" 29 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 26 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=266833>
  • klas

    Simply awesome. AAA+++

  • http://hmgb.net Heike Matcha

    It’s called STÄDEL not Stödel, even though that name would be also nice.

    • http://www.archdaily.com Vanessa Quirk

      Thanks Helke – I’ve corrected it now.

  • Patrick H

    Clearly inspired by Renzo Piano’s rolling green roof in SF Golden Gate Park. But (IMO) less compelling. Maybe the hill is too subtle, or the space too barren? Anyway, it’s nice that museum visitors are free to romp on this one.