Universidad Politecnica de Valencia Expansion / Corell Monfort Palacios Arquitectos

© Mariela Apollonio

Architects: Corell Monfort Palacios Arquitectos – Vicente Corell Farinós, Joaquín Monfort, Salvador, José Vicente Palacio Espasa
Location: Valencia,
Partnership in project and construction management: Mariano Conesa Tejada Architect
Engineering: VALNU, servicios de ingeniería
Site manager: CG técnica, José Lozano Gin
Developer / owner: Universidad Politécnica de Valencia
Manufacturer: ECSA-VIALOBRA UTE
Completion: April 2010
Total Area: 17,156.39 sqm
Photograhps: Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

The building, located within the grounds of the “Campus de Vera” of the UPV with its main facade faceing towards the boulevard “Avenida de los Naranjos” , groupes in a single volume the expansion of the ETSIT, the Department of Languages ??and Language Center of the UPV.

© Mariela Apollonio

Due to the extensive program that was demanded, the occupation of the total facade fronts forced. The building is divided in two parallel blocks of classrooms and offices linked to the north and south facades, and a central space occupied by circulations, openings and terraced patios which facilitates the entrance of light and generate diagonal views.

© Mariela Apollonio

A strict modulation, based on the dimensions of the basic cell type that defines the office and orders the whole structure of the building, regulating also the composition and construction of facades.

© Mariela Apollonio

Their prismatic shape is outlined by a continuous surface of concrete that frames the the facades that face north-south orientations and emphasizes the separation between the two different institutions in the building with a vertical oppening in the facade. A second layer of concrete generates the open space at ground floor that provides access to both centers and connects the square with the internal net of the University Campus.

© Mariela Apollonio

The solution of the north and south facades, meets the requirements imposed by its antagonistic orientations and the willingness to give a unified and clear image. While the north is solved by a continuous glass wall, divided by metal maintenance walkways, the south, also glass facade, is protected by special pieces of precast concrete that act as solar and climatic filter and prevent the vision of the technical utillities that occupy the upper floor.

elevation 01

The white concrete, material that characterizes and gives unity to the image of the building, is used in two different ways: executed in situ with wooden shuttering on the walls and slabs that make up the wrapping surface, and precast for the difereent concrete pieces that build up the south facade.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Universidad Politecnica de Valencia Expansion / Corell Monfort Palacios Arquitectos" 21 May 2012. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=235747>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down -5

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    • Thumb up Thumb down 0

      It’s definitely old school (concrete brise soleil) and the architect is aware of that. I’d prefer something else but who knows.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Excellent items from you, man. I have take note your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you have received here, really like what you’re stating and the way wherein you are saying it. You make it enjoyable and you continue to care for to keep it smart. I can not wait to learn far more from you. This is actually a wonderful site.

Share your thoughts