We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Home_Office / superkül inc

  • Architects: superkül inc
  • Location: Toronto, ON, Canada
  • Architects: superkül inc
  • Principals: Andre D’Elia and Meg Graham
  • Structural Engineer: Robert E. Brown Associates
  • Mechanical Engineer: Keynon Mechanical Design Inc
  • General Contractor: Keystone Construction with Andre D'Elia and Meg Graham
  • Area: 260.0 sqm
  • Project Year: 2006

Home_Office / superkül inc Home_Office / superkül inc Home_Office / superkül inc Home_Office / superkül inc

From the architect. Home / Office is a live-work building at the triangular intersection of Roncesvalles and Dundas Street West, in a modest strip of mixed-use buildings that edge High Park and Parkdale. Originally a two storey building with a shop on the ground fl oor and an apartment above, it had in the recent past been used solely as a residence. Its conversion to Home / Office involved its wholesale renovation and the addition of a third fl oor to create a studio for the owners' architectural practice on the ground and basement fl oors and their apartment on the second and third fl oors.

Because of its mixed-use program, the tight project budget and existing zoning regulations, the only place for the project was a main street. This main street location works well with the City's new Offi cial Plan, which sees these streets in coming decades absorbing the city's projected increase in retail, offi ce and service employment, as well as much of its new housing. The density and height of buildings along these streets are much as they were a hundred years ago; for reasons of social, economic and environmental sustainability, and considering shifting live-work patterns, they are now especially ripe for revitalization and intensifi cation. And so the project is an exercise in the type of infi ll the City aims to encourage.

The massing and height of the building take their cues from adjacent fabric, as do window proportions and window heights; the materials of the project evoke those of both its commercial and residential neighbours, tying it into the streescape.

The building is currently divided almost equally between home and offi ce space but is designed to be adaptable; with small changes to the circulation and the partitioning, Home / Offi ce is easily converted to a different proportion of uses and units. The conscious decision to design the building in this way better ensures a fl exibility of use and occupation over the long-term, and so its vitality as a piece of Toronto's urban fabric.

Cite:"Home_Office / superkül inc" 23 May 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/22909/home_office-superkul-inc/>