Apartment Refurbishment in A. Vespucio / Enrique Browne

Architects: Enrique Browne y Asociados Arquitectos
Location: Santiago,
Collaborators: Hernán Fontaine, Agustín Infante & Nicolás Saieh
Project year: 2007-2008
Constructed Area: 294 sqm
Contractor: Empresa Constructora Mena e Infante
Photographs: Felipe Fontecilla


The Project is the transformation of a 20 year old apartment in a historicist building. Since it´s located in the 6th floor, it has excellent views to the west guaranteed. The remodeling considered a program different from its original, plus a guest room. This and other reasons influenced in the desire of generate bigger and more integrated spaces. The possibilities of intervention were very restrictive because: a) It was a requirement to keep the exterior untouched; b) Almost all the walls were of structural reinforced concrete, making it hard to modify and; c) the floor-ceiling height was very low.

The proposal integrates and magnifies the spaces as possible. For example, by unifying the living room and the dining room or by making the bedrooms bigger. The spatial quality and variety is achieved with wooden bands in the ceiling that unite the spaces, hid the beams, illumination and other fittings. These bands descend to the floor in certain doors, connecting the ceiling to the floor. Another descends to the table of the dining room.

In the kitchen an inverse treatment was used. A red ceramic band climbs from the floor to the table and stove and it returns to the floor again. The changing natural and artificial light gives variety to spaces. The bathrooms had a special treatment with to give them warmth.

Cite: "Apartment Refurbishment in A. Vespucio / Enrique Browne" 19 Feb 2009. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=14686>
  • http://www.eva-atelier.net Miguel Sá, Arqt

    I like the dining table and type of lighting of the spaces

  • http://contemporaryartdaily.com Contemporary Art

    This is beautiful. The dining chairs, especially the kitchen. I love the idea of the hallway library; it changes the terms of a normal living environment. Especially in the homes of intellectuals, books are often a monotonous backdrop to certain rooms. I really enjoy the idea of keeping them to a broad hallway. Very nice work.

    http://www.contemporaryartdaily.com

  • http://www.bravomartin.cl martin

    the chairs in the dining room, are the typical “architect-style furniture design”. they design chairs as if they were buildings. i think they’re ugly!

    the rest of the house is great, nice spaces, nice finishings.

  • ad

    de que material es el mesón rojo de la cocina?

  • pykolandia

    hm, somehow NOW.
    too kitchy, this ribbon on the ceilling is really horrible and don’t serves in nothing but a poor decoration. Chairs are even more horryfying than that ;D
    Hovewer … I appreciate that it’s rather a “warm” flat because of colours. In the modern trend of Totalitarity of one-color-for-all (white especially, grey, or all-red/blue …) I thing that it brings a little human touch.

  • sunny

    It seems from the sketches that the only thing that mattered was were where located the sculptures and paintings. By the way I agree that the ceiling ribbon is awful…

  • http://www.milleniondesign.com Millenion Design

    wow.i really like the idea of wooden beems.