We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Recycled Materials Cottage / Juan Luis Martínez Nahuel

  • Architects: Juan Luis Martínez Nahuel
  • Location: Panguipulli, Los Ríos Region, Chile
  • Architects: Juan Luis Martínez Nahuel
  • Client: Francisca Boher Elton
  • Area: 112.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Courtesy of juan luis martínez nahuel

Courtesy of  juan luis martínez nahuel Courtesy of  juan luis martínez nahuel Courtesy of  juan luis martínez nahuel Courtesy of  juan luis martínez nahuel

From the architect. The house is emplaced in the wooded hillside of the Pirihueico Lake located in 14th. Region (Region de los Rios), 70 km from Panguipulli.

Courtesy of  juan luis martínez nahuel
Courtesy of juan luis martínez nahuel

The difficulty of access determined the restraint of defining the project in multiple modular parts of the capacity of a small truck. The wish and ability of the client to search and purchase demolition materials set a series of elements to incorporate in the new home.

Courtesy of  juan luis martínez nahuel
Courtesy of juan luis martínez nahuel

- Glazed doors of a house of the 60´s by Horacio Borgheresi that originally belonged to a patio, became the main facade of the new housing.

Courtesy of  juan luis martínez nahuel
Courtesy of juan luis martínez nahuel

- Eucalyptus and native rauli parquet floors of a house of the 70´s by Larraín, Swinburn and Covarrubias, which became the main coating.

- Commercial laminated beams and steel pieces used for a temporary exhibition are now part of the main structural elements.

Courtesy of  juan luis martínez nahuel
Courtesy of juan luis martínez nahuel

Once the new elements were taken into account, the cottage was defined as a single storey volume with a slight break in the plant axis which articulates and determines the entrance as well as the definition of two main zones, depending on their level of publicity or privacy.

Courtesy of  juan luis martínez nahuel
Courtesy of juan luis martínez nahuel

The facades, overhangs and terraces, are proposed based on the orientation, in terms of the view and the sunlight. The recycling of materials as a new order of Re-Construction.

Cite:"Recycled Materials Cottage / Juan Luis Martínez Nahuel" 13 May 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/134620/recycled-materials-cottage-juan-luis-martinez-nahuel/>