Publishers Hideaway / Alma-nac

© Courtesy of

We received this “Publishers Hideaway” from Alma-nac Collaborative Architecture. It is located in and is the conversion of a mezzanine space and staircase into one continuous multifunctional volume.

Further information and photos after the break.

plan 01

The brief was for adapting the mezzanine for use as a second bedroom, but with the option of returning it to a study and working space for the Publisher client. Folding timber shutters provide separation from the main living space, whilst maintaining the option for an open, bright communal space when not in use.

With space being tight, the flanking wall was built as a solid storage volume, doubling the sliding entrance to the bedroom with the closing mechanism for the hanging storage.

© Courtesy of Alma-nac

Where punctured for an entrance, opening or bookshelf, the timber interior of the monolithic wall is exposed.

Collaborating closely with an experienced cabinet maker, the controlled details of the folding shutters and storage wall lend the entire intervention the characteristic of an over scaled piece of furniture.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Publishers Hideaway / Alma-nac" 12 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=109112>

1 comment

Share your thoughts