All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Prato

Prato: The Latest Architecture and News

OBR with Michel Desvigne Wins Competition to Design New Central Park in Prato, Italy

OBR Paolo Brescia and Tommaso Principi and Michel Desvigne Paysagiste have been announced of the winners of first prize in the international competition to design the new Parco Centrale (Central Park) in Prato, Italy.

The 230-team competition asked architects to design a new 3-hectare urban park in Prato’s historical city center on the site of the former city hospital, within the perimeter of the city walls. The project is intended to meet the needs of a contemporary city while driving socio-economic development of the city center through “enhancements to its touristic vocation, sustainability and accessibility.”

The jury, chaired by architect Bernard Tschumi, unanimously selected the winning proposal for “its ability to offer to the city of Prato an original, innovative and practical solution.” Commented Tschumi on the design, “The project is remarkable in the way it understands and celebrates the history of Prato and of its medieval walls. At the same time, it looks to the future and to the development of the city and its diverse population.”

The jury also released the full rankings of the 10 finalist teams. Learn about the winning design and see the entries from all 10 of the finalists, after the break.

Prato Lofts / MDU Architetti

© Pietro Savorelli
© Pietro Savorelli
Prato, Italy
  • Architects: MDU Architetti
  • Area Area of this architecture project Area: 703.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2008

© Pietro Savorelli © Pietro Savorelli © Pietro Savorelli © Pietro Savorelli + 30

Affordable Housing in Prato / studiostudio architetti urbanisti

© Bruno Pelucca
© Bruno Pelucca
Prato, Italy

© Bruno Pelucca © Bruno Pelucca © Margherita Stacchi © Margherita Stacchi + 31

Video: Health Centre and Houses for Elderly People by IPOSTUDIO Architects

As part of the Health Centre and Houses for Elderly People project by IPOSTUDIO Architects, Duosegno Visual Design shared with us this video they created which captures the features of the design and how it carefully integrates into the site. Through merging the new presence with the existent through the functional reuse and integration of the existing rural buildings to the new structures, the result is the emergence of a single façade towards the valley and its bending profile which simulates the soil contour lines.