We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Pátio Luso / Saraiva + Associados

Pátio Luso / Saraiva + Associados

© Fernando Guerra |  FG+SG© Fernando Guerra |  FG+SG© Fernando Guerra |  FG+SG© Fernando Guerra |  FG+SG+ 17

  • Architects: Saraiva + Associados: Miguel Saraiva & Associados, Sopsec and Rodrigues Gomes & Associados, Consultores de Engenharia S.A.
  • Area Area of this architecture project Area :  3324
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2009
  • Photographs

Text description provided by the architects. Placed in the heart of the Oporto’s down town, at the Carlos Alberto Square, the Pátio Luso – Urban Rehabilitation project, is composed by two built bodies, for multifamily housing, commerce and services, with a common yard space. The rehabilitation program covers a total of 8 buildings and takes start at a most emblematic building, which hosted the old “Luso Café”, a landmark of the city's history, having served, among other memories, such as campaign headquarters of General Humberto Delgado for the Presidential Election of 1958.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The building composed by 23 dwellings, is distinguished by the esthetic innovation of the interior elevation of the common yard, with windows in all its dimension, giving it an enormous transparency and lightness.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Having as a goal the rehabilitation and recovery of this set of housing buildings, the solution proposed looked for to keep the historical and patrimonial component, combining the architectural environment and heritage with a functional and contemporary design, making it compatible with attractive solutions for the young population, meeting the necessity to populate the zone, among the concerns of memory preservation with the current time necessities.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Its central courtyard seems to be the unifying element of the entire set, serving as the main element of housing communication access.

In the interior of the apartments it was tried to create open and fluid spaces, sectioned at the least essential, where the living rooms, directed toward the interior yard, seem to function as a center point of the building, for all the inhabitants, harnessing the civilized mutual interrelation and familiarity.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Porto, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pátio Luso / Saraiva + Associados" 28 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/99504/patio-luso-saraiva-associados> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.