Tangerine House / EIXO Z arquitetos

Tangerine House / EIXO Z arquitetos

Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior PhotographyTangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, BeamTangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography, Stairs, HandrailTangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography, Bedroom, Bed, WindowsTangerine House / EIXO Z arquitetos - More Images+ 17

São Paulo, Brazil
  • Architects: EIXO Z arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area :  220
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2022
  • Photographs
    Photographs :Miti Sameshima
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Ato Design, Dpot, Estúdio Bola, Marcenaria Caravelas, Marcenaria Hernandes, Metal Nobre, Pair, Playground Co., Portela Mármores, Prototyp&, Studio de La Cruz
  • Authors : Daniela Zavagli, Guilherme Zorzella
  • Interns : Luigi Franco, Sofia Daris
  • Engineering : Gama Z Engenharia
  • Construction : R&I Reformas e Construções
  • City : São Paulo
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography
© Miti Sameshima

Text description provided by the architects. Planned for a couple of young doctors, Tangerine House is a 220 m2 residence lodged in an elongated and narrow plot, surrounded by neighbors, in the Alto da Lapa neighborhood in São Paulo. The aim was to design ample and permeable integrated spaces, offering a contemporary approach to urban living. 

Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Miti Sameshima
Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Image 17 of 22
Plan - Ground floor
Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Image 18 of 22
Plan - First floor
Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Beam
© Miti Sameshima

Firstly, the columns were moved to the lateral limits of the plot, allowing for a free open plan throughout its length. In collaboration with a structural engineer: beams, hydraulic systems, and other infrastructure elements were also shifted to the perimeter of the structure, preserving the visual purity of the apparent concrete slab. 

Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography, Wood, Handrail
© Miti Sameshima
Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography, Glass, Facade, Handrail
© Miti Sameshima

The entrance on the ground floor leads to an atrium that traverses all stories and boasts an internal garden, which, along with large floor-to-ceiling openings on both front and rear facades, ensures plenty of natural light and ventilation. On the front facade, which faces the street, a breeze block wall made of bricks creates openings that filter the movement of light into the house. For the washroom and laundry room, on the other hand, the solid bricks form a single enclosed volume within the space. The stories of the house are connected by a metallic staircase with wooden steps. Its design is sleek and concise, making it delicate and permeable to the passage of light. 

Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography
© Miti Sameshima
Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography, Brick
© Miti Sameshima
Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography, Beam
© Miti Sameshima

On the first floor, two ensuite bedrooms for the future children face the front of the house. Natural light is controlled by means of sliding slatted panels attached to the facade. Towards the back of the lot, with openings towards the landscaped areas, the master bedroom boasts a closet, bathroom, and private balcony. The second floor houses a multipurpose space: part bar, part TV room, which opens towards a spacious terrace with a view to the city surrounding Villa Lobos park. The apparent concrete slab projects outwards, forming a canopy over the terrace. 

Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography, Windows, Handrail
© Miti Sameshima

The project favored the use of apparent materials, keeping cladding to a minimum as a way of highlighting its natural aspects. Besides the apparent concrete slabs, solid bricks arose as an important element in the identity of the project. They have also made the spaces more welcoming through their tone and texture. The use of wood, for the flooring in intimate spaces, as well as in the millwork design and choice of furniture, enhances the sensation of comfort throughout the house. Decoration items, such as vases, bowls, and other pieces in terracotta and wood, were selected with the aim of harmonizing with the materials that lend the house its identity. 

Tangerine House / EIXO Z arquitetos - Interior Photography, Facade, Windows
© Miti Sameshima

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tangerine House / EIXO Z arquitetos" [Casa Tangerina / EIXO Z arquitetos] 20 Dec 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/993943/tangerine-house-eixo-z-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.