Bung Binh House / NH Village Architects

Bung Binh House / NH Village Architects

Bung Binh House / NH Village Architects - Interior PhotographyBung Binh House / NH Village Architects - Interior PhotographyBung Binh House / NH Village Architects - Interior Photography, Table, Windows, Shelving, ChairBung Binh House / NH Village Architects - Interior Photography, Bedroom, Door, BedBung Binh House / NH Village Architects - More Images+ 20

Thái Bình, Vietnam
More SpecsLess Specs
Bung Binh House / NH Village Architects - Interior Photography, Handrail
© Trieu Chien

Keywords - Traffic roundabout, triangular site, house in the city, buffer zone as vertical garden, Rice shape concrete block, natural light and shadow, natural ventilation, security, family communication. The site is characterized by a triangular shape located at the corner of a traffic roundabout in a new urban area in Thai Binh province - a region famous for rice cultivation in the North of Vietnam. This place is predicted to increase traffic density. The family consists of 3 generations: grandparents, parents, 2 young children.

Bung Binh House / NH Village Architects - Interior Photography, Windows
© Trieu Chien
Bung Binh House / NH Village Architects - Image 21 of 25
Plans
Bung Binh House / NH Village Architects - Image 16 of 25
© Trieu Chien

The challenge with the design was to create an urban living space that takes advantage of natural elements while still ensuring privacy in the triangular shape and location of the site. The solution was to create a buffer space between the outside and the living space inside the double skin façade system consisting of 2 layers: the outer concrete block bricklayer to block the view with security functions and an atrium and garden space. The living spaces are pushed back to the inside to avoid the direct influence of traffic and solar radiation on the facade.

Bung Binh House / NH Village Architects - Interior Photography, Table, Windows, Shelving, Chair
© Trieu Chien
Bung Binh House / NH Village Architects - Image 23 of 25
Perspective Section
Bung Binh House / NH Village Architects - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Windows
© Trieu Chien

The concrete block system has a hollow section that simulates the 3-D shape of a grain of rice, a figure inspired by the pride of the region as a major part of Vietnam's rice production area. The block has a 3D grain-shaped concave and is stacked together to create a facade. Blocks have 2 types: solid and hollow, the blocks are arranged in appropriate positions on the facade to get wind, and light, and block the view from outside in accordance with the function of the interior spaces. Day and night light penetrates through these voids and casts shadows around the surroundings, creating the image of a garden of rice grains imprinted in space, moving according to the time of day and the different seasons during the year. Experience with this shimmering dynamic garden will create positive emotions and energy for the family every day.  

Bung Binh House / NH Village Architects - Interior Photography, Bedroom, Windows, Bed
© Trieu Chien
Bung Binh House / NH Village Architects - Image 24 of 25
Facade Diagram

A corner of the triangular atrium garden is created in connection with the kitchen area on the first floor; the garden can be accessed through a long narrow space buffer corridor without going into the house. Thus, the space of the kitchen, dining, and guests has an open and airy feeling from the inside. This buffer space is also a place for air convection to both protect and cool the interior space. The 2nd and 3rd floors have balconies overlooking the garden, where the family can relax.

Bung Binh House / NH Village Architects - Interior Photography, Stairs, Handrail, Beam
© Trieu Chien

The space used inside is planned to ensure communication between family members and the connection with the surrounding green space and garden. Stairs are arranged in the inner atrium. On the 2nd floor, the common space is like a small open library in contact with the garden and buffer space, where the family can study and work. The private bedrooms are arranged mainly on the 2nd and 3rd floors, interspersed with small courtyards. The front-facing bedrooms are arranged with another layer of doors inside the concrete Block layer, creating a sense of security. and ensure proper ventilation and natural light in the room.

Bung Binh House / NH Village Architects - Image 19 of 25
Location Diagram
Bung Binh House / NH Village Architects - Interior Photography
© Trieu Chien
Bung Binh House / NH Village Architects - Image 22 of 25
Elevation

A skylight with a glass roof is placed in the middle of the house to ensure that the interior spaces are always bright enough. The stairs connecting the floors are in this atrium space, connecting the common spaces from the 1st floor to the 3rd floor.

Bung Binh House / NH Village Architects - Image 17 of 25
© Trieu Chien

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Bung Binh House / NH Village Architects" 18 Nov 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/992426/bung-binh-house-nh-village-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.