ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL

ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL

ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Exterior Photography, Beam, SteelENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Interior Photography, Column, HandrailENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Interior PhotographyENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Interior PhotographyENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - More Images+ 25

More SpecsLess Specs
ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Exterior Photography, Beam, Steel
© Markus Bertschi Fotografie

Text description provided by the architects. The new construction of the workshop for Energie Opfikon AG is characterized by precise handling of its location on a steep slope and at the transition from the industrial area to the agricultural and recreation zone. With a targeted terrain incision parallel to the slope and along the longitudinal side of the plot, the basis for a flat factory site is created.

ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Interior Photography
© Markus Bertschi Fotografie
ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Image 28 of 30
Isometrica

The slope-side is secured by a dissolved bored pile wall, which can be understood as a permanent excavation pit protection. No forces of construction pit completion are introduced into the building itself. Due to this decoupling of the excavation pit and building, the long-term free use of the building plot is ensured.

ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Interior Photography
© Markus Bertschi Fotografie
ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Image 23 of 30
Ground Floor Plan

The factory building itself develops over the entire length of the plot and finds its conclusion after about 90m in two iconic spiral ramps. These two concrete ramps ensure clear addressing of the street space and bring employees and external tenants to the independent parking deck on the roof of the factory building. Thus, the factory traffic and the parking for the employees and tenants are separated immediately at the entrance to the property. Separate pedestrian access connects the parking deck with the Industriestrasse via a spiral staircase.

ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Interior Photography, Column, Handrail
© Markus Bertschi Fotografie
ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Exterior Photography
© Markus Bertschi Fotografie

The logistics concept continues to pursue the idea of the system and functional separation. On the ground floor, the garage for emergency vehicles is arranged to the north. Via garage doors, all parking spaces have direct access and exit to the roadway in front. In the southern, rear part of the building, which lies under the terrain, are the storage areas that are exposed via a skylight strip made of glass blocks. Above the garage on the mezzanine, which is designed as a gallery, are the offices. On the one hand, they benefit from a visual reference to the warehouse and, on the other hand, from the daylight optimal towards the north.

ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Interior Photography
© Markus Bertschi Fotografie

The supporting structure and the materialization are developed from the logic of the excavation concept. The dissolved bored pile wall functions simultaneously as the end of the excavation pit and the exterior wall on the slope side of the building. Between the bored piles, vaults made of shotcrete are formed. The building itself is designed as an integrative steel-concrete composite structure. At the same time, the used construction materials shape the architectural expression.

ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Interior Photography
© Markus Bertschi Fotografie
ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Interior Photography
© Markus Bertschi Fotografie

The ground floor hall and the storage rooms are characterized by the steel structure and the raw bored pile wall. On the façade, an external exoskeleton ensures the dissipation of the effects of wind, earthquake, and impact loads. The characteristic truss girders locate the new building in an industrial environment.

ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL - Exterior Photography, Fence
© Markus Bertschi Fotografie

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Opfikon, ZH Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ENO Workshop / idArchitekt.innen + AETAL" 01 Sep 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/988264/eno-workshop-idarchitennen-plus-aetal> ISSN 0719-8884

© Markus Bertschi Fotografie

ENO工作室 / idArchitek.innen + AETAL

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.