VOID Residential Building / Studio Pousti

VOID Residential Building / Studio Pousti

VOID Residential Building / Studio Pousti - Exterior Photography, Windows, FacadeVOID Residential Building / Studio Pousti - Exterior Photography, Windows, Stairs, Door, Facade, HandrailVOID Residential Building / Studio Pousti - Interior Photography, Kitchen, WindowsVOID Residential Building / Studio Pousti - Interior Photography, HandrailVOID Residential Building / Studio Pousti - More Images+ 31

Tehran , Iran
  • Phase Ii Drawings : Melika Dezvarei
  • Concept Design : Sepehr Jafari, Amir Bakhshi
  • Visualisation : Soheil Shadi
  • City : Tehran
  • Country : Iran
More SpecsLess Specs
VOID Residential Building / Studio Pousti - Exterior Photography, Windows, Stairs, Facade
© Parham Taghioff , Deed Studio

Text description provided by the architects. Through drastic re-building in about 4 decades, Tehran has gone from a city of infinite gardens with its single-family dwellings, to a city of infinite apartment blocks. This significant lifestyle change that has occurred within its urban fabric, has impacted issues such as shared ownership, privacy, safety, territory, collective memory, and most importantly, the quality of the living space. Tehran’s current schemes are mostly constructed by developers, whose main criteria are ease of construction, convenience, and cost, compromising spatial quality. This approach has shaped a metropolis with no contextual roots or stories to tell. This is Tehran’s current cityscape. The main challenge of the project is how architecture can portray alternative ways of living, addressing the transition from a single-family dwellings to apartment buildings.

VOID Residential Building / Studio Pousti - Exterior Photography, Windows
© Parham Taghioff , Deed Studio
VOID Residential Building / Studio Pousti - Image 35 of 36
Diagram
VOID Residential Building / Studio Pousti - Interior Photography, Kitchen, Windows
© Parham Taghioff , Deed Studio
VOID Residential Building / Studio Pousti - Image 34 of 36
Axos
VOID Residential Building / Studio Pousti - Interior Photography, Handrail
© Parham Taghioff , Deed Studio

VOID+ is the first residential scheme by Maryam Pousti. It tries to offer an alternative to conventional models of habitation and dense urban living which has resulted in closed-up building envelopes that lack a dialogue with their context. Situated on an extremely narrow site, VOID+ consists of 10 units on 5 Floors. The striking feature of the project is an intimate void strategically carved into the north façade in an attempt to engage the building with its periphery. The massing of the void creates a vertical flow between the skyline of the building and its feet. The main entrance is defined by the particular moment when the verticality of the void turns into a horizontal plane that is stretched 20 meters along the length of the building. This horizontal platform connects the street level to the back garden, allowing for communal activities in the neighborhood.

VOID Residential Building / Studio Pousti - Interior Photography, Windows, Facade
© Parham Taghioff , Deed Studio
VOID Residential Building / Studio Pousti - Image 23 of 36
Plan
VOID Residential Building / Studio Pousti - Exterior Photography, Windows, Stairs, Door, Facade, Handrail
© Parham Taghioff , Deed Studio

The aim here is to redefine the building’s territory and to assimilate a single-family house that expands into its surroundings without the interference of rigid borders. The interior layouts of the building reveal a deep structural and volumetric connection to the façade; a vocabulary that is used throughout the project. The juxtaposed volumes of the void offer playfulness through shifting perspectives and views, allowing the interior and exterior boundaries to be experienced simultaneously. The Hide-and-seek between inside and outside takes place through the interplay of solid and void, challenging notions of exposure and privacy. There are two units on each floor; making noise and privacy driving forces in the positioning of a rectangular stairwell, which acts as a buffer to prevent sound and direct visual contact between the units.

VOID Residential Building / Studio Pousti - Image 24 of 36
Plan
VOID Residential Building / Studio Pousti - Exterior Photography, Windows, Facade
© Parham Taghioff , Deed Studio

Each unit sits around an intimate balcony, which is perceived as an interior garden. There is an arrangement for materials and a hierarchy of finishes and textures, which celebrates the value of working with artisans. This is evident in the combed horizontal cement pattern of the façade, which also acts as a conductor of rainwater, keeping the building skin clean. Door handles, railings, lighting fixtures, and cabinets have been skillfully integrated into the architectural detailing of the building. Collaboration with makers of different backgrounds in this project is a reminder that buildings are a product of intense engagement and time.

VOID Residential Building / Studio Pousti - Interior Photography, Windows, Facade
© Parham Taghioff , Deed Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tehran, Iran

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "VOID Residential Building / Studio Pousti" 30 Jul 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/986052/void-residential-building-studio-pousti> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.