House MM / a2o2 arhitekti

House MM / a2o2 arhitekti

House MM	 / a2o2 arhitekti - Exterior PhotographyHouse MM	 / a2o2 arhitekti - Interior PhotographyHouse MM	 / a2o2 arhitekti - Interior PhotographyHouse MM	 / a2o2 arhitekti - Exterior Photography, Fence, Facade, Handrail, WindowsHouse MM	 / a2o2 arhitekti - More Images+ 12

Domžale, Slovenia
  • Design Team: Žiga Ravnikar, Eva Senekovič, Andraž Keršič, Klara Bohinc
  • Fire Safety Engineering: Milivoj Kodrič
  • Metalworking: Ko-var d.o.o.
  • Windows: Mizarstvo Zrim Ludvik Zrim s.p., Bo.retro d.o.o., Marjeta in Marko Ravnikar
  • Terrazzo: Ostrovrhar d.o.o.
  • Fireplace: Koželj Uroš Koželj s.p.
  • Flooring: Eko Stil d.o.o.
  • City: Domžale
  • Country: Slovenia
More SpecsLess Specs
House MM	 / a2o2 arhitekti - Exterior Photography
© Ana Skobe
House MM	 / a2o2 arhitekti - Exterior Photography
© Ana Skobe

Text description provided by the architects. The house from the beginning of the 20th century was one of the few remaining characteristic houses in the neighborhood. Despite many new developments in the surroundings the owners decided to renovate the house and adapt it to modern living.

House MM	 / a2o2 arhitekti - Image 14 of 17
Plan - Ground floor

Preservation of the anonymous built heritage is important as it preserves the complexity and identity of the place. We hope the building could present an alternative and financially comparably viable approach to house renovation that is sustainable in the long term and environmentally friendly.

House MM	 / a2o2 arhitekti - Interior Photography
© Ana Skobe

We wanted to preserve the outer shell of the building while spotlighting the new interventions. We cleared the interior and preserved the elements that maintain the spirit of the old house. The new interventions are separated from the old walls and stand out also with their materiality. Once the house was stripped of everything redundant we inserted a new service volume.

House MM	 / a2o2 arhitekti - Interior Photography
© Ana Skobe

Above it is a new floor with the bedroom, and underneath the bedroom is a kitchen niche with a dining room. The entire ground floor is paved with terrazzo. The living area with a fireplace extends upwards a full two storeys and opens out onto the garden through a large window.

House MM	 / a2o2 arhitekti - Interior Photography, Facade, Beam
© Ana Skobe

The owners renovated the existing windows with the help of a restoration specialist; they helped with the interior paneling and polished the concrete floor to achieve the terrazzo look. During the renovation process, they really bonded with the house, and this shows in the result – the house begins its life where the architecture ends.

House MM	 / a2o2 arhitekti - Interior Photography, Kitchen
© Ana Skobe

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House MM / a2o2 arhitekti" 28 Jun 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/984330/house-mm-a2o2-arhitekti> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.