Courtyard House / MVA Mikelić Vreš Arhitekti

Courtyard House / MVA Mikelić Vreš Arhitekti
Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Exterior Photography, Windows
© Bosnić+Dorotić

Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Exterior Photography, Windows, FacadeCourtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Exterior Photography, FacadeCourtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Exterior Photography, CourtyardCourtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Interior Photography+ 30

Zagreb, Croatia
  • Design Team : Marin Mikelić, Tomislav Vreš, Marija Barović
  • Collaborating Architects : Viktor Vdović, Mirta Rusan, Petra Matić
  • City : Zagreb
  • Country : Croatia
More SpecsLess Specs
Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Exterior Photography, Windows, Facade
© Jure Živković

Text description provided by the architects. The house for a family of five, located in the attractive residential part of the city of Zagreb, is designed as a hybrid between a patio house and an archetypal volume.

Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Exterior Photography, Brick, Facade, Concrete, Garden
© Bosnić+Dorotić

The introverted ground floor encompasses living spaces, fluidly organized around a series of service blocks and oriented to their own microcosm of a south courtyard with a swimming pool. The entire level is ‘wrapped’ by a massive perimeter textured brick wall.  

Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Exterior Photography, Courtyard
© Bosnić+Dorotić
Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Image 25 of 30
Ground floor plan
Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Exterior Photography, Facade
© Bosnić+Dorotić

Following the natural decline of the terrain, the spaces are cascading, from the lowest - the entrance to the highest - the living room. Terraces in the courtyard follow the interior levels.

Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Image 28 of 30
Section
Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Image 29 of 30
Section

The copper volume of the first floor covers the entrance and extends far to the east capturing a view of the city.

Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Interior Photography
© Bosnić+Dorotić
Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Interior Photography, Kitchen
© Bosnić+Dorotić

Bedroom modules are linearly organized and accompanied by a 22m long wardrobe. Children’s rooms are mini lofts with a gallery for sleeping (or playing – depending on the user) accessible by zig-zag wardrobe stairs.

Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Interior Photography, Stairs
© Bosnić+Dorotić

Along with the vertical communication and spatially connected to the entrance, a multipurpose space serves as a library, study, and children’s living room.

Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Interior Photography, Facade
© Bosnić+Dorotić

On the underground level, beside technical rooms, fitness and sauna areas are located and oriented to a small hollowed-out patio. Through the patio and the glazed wall of the pool, the sauna offers an underground view of the water in the pool and the sky.

Courtyard House  / MVA Mikelić Vreš Arhitekti - Exterior Photography, Table, Chair
© Bosnić+Dorotić

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Courtyard House / MVA Mikelić Vreš Arhitekti" 07 Jun 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/983214/courtyard-house-mva-mikelic-vres-arhitekti> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.