The Fintech Office / WIT Design & Research

The Fintech Office / WIT Design & Research

The Fintech Office / WIT Design & Research - Image 2 of 32The Fintech Office / WIT Design & Research - Interior Photography, Kitchen, Lighting, Windows, Chair, HandrailThe Fintech Office / WIT Design & Research - Interior Photography, BeamThe Fintech Office / WIT Design & Research - Interior Photography, TableThe Fintech Office / WIT Design & Research - More Images+ 27

  • Lead Designer : Zhenhua Luo
  • Design Team : Gongpu Zhao, Qianxuan Niu, Rui Tao, Changxin Tian, Lin Yang, Yanli Zhang, Liang Zhao, Ming Zhang, Yongcheng Xia, Yaqi Zhang, Wenyi Chen
  • Client : Fintech Office
  • Project Planning : Le Brand Strategy Agency
  • Copy Writing : NARJEELING
  • City : Beijing
  • Country : China
More SpecsLess Specs

The birth of a design-driven office space brand. The End of 2020. A Fintech investor made a call to Luo, founding partner of WIT: “I’ve decided to invest in Fintech Ⅲ. Let’s collaborate again, before the end of the year.” For WIT, the invitation not only marked progress from designing for the underground space to designing for the standard office space above ground, but was also an opportunity to explore how to make conventional office space unconventional, and to increase Fintech brand awareness.

The Fintech Office / WIT Design & Research - Interior Photography, Kitchen, Lighting, Windows, Chair, Handrail
© One Thousand Degree Visual

May 2020. Fintech Ⅱ started to design. Fintech was launched with its cost per square meter nearly 20% higher, which meant WIT was “free to install terrazzo tiles for the floor” However, at this time the pandemic loomed over the office market and the government was calling for remote working. In October 2020, within the first week of completion, a database company rented the triangle-shaped space of Fintech Ⅱ, which before renovation had been in a miserable condition,. However, another AI company was not so lucky—failing to secure the rental of the space, it requested that the developer arrange for WIT to design another office space of the same quality in the building. According to the son of the company’s investor who had returned from the US, the office is “even more comfortable than home”.

The Fintech Office / WIT Design & Research - Image 8 of 32
© One Thousand Degree Visual

February 2020. The Fintech OfficeⅠand the Dragon Restaurant, located in and developed by the Ronghui International Building, were simultaneously put into operation. An office building dedicated to serving the Financial Technology industry, the Ronghui International Building had received great support from the Beijing Government, but like many other businesses in Beijing including those in the CBD, it felt the bite of the pandemic. It was during these challenging times that the Fintech Office made its debut. Several days later, a former AI scientist at Google, who had decided to start his own business and received funding from Google and Volkswagen, rented the entire space of the Fintech OfficeⅠ, which was originally intended to be a co-working space. He made his decision the minute he walked into the lobby, despite the fact that the rent was almost as high as that of a building in CBD. Considering that the limited height of -1F had once hindered the rental business of the building, the deal was a victory for both the developer and WIT, which had undertaken the design for -1F and -2F.

The Fintech Office / WIT Design & Research - Interior Photography, Beam
© One Thousand Degree Visual

After Fintech Ⅲ had been kept for the use of the investor himself for a year, more and more potential tenants came to visit the space and tried to negotiate the rental of the space. The competitive price eventually attracted the developer to rent out the space. In the meantime, the Fintech Office began to receive invitations for cooperation, including from the operator of an existing building of over one hundred thousand square meters wishing to use its brand, design, and management service. Over the past two years, the Fintech Office has thrived amid the pandemic. The office space and Dragon Restaurant, funded by the developer of the building and designed by WIT Design & Research, have offered “an ideal dining experience and “a one-minute living circle” to stressed-out professionals in the Fintech industry who are in pursuit of peace of mind, and they serve as an example of an office community breaking the spell of the business slump in the rental industry. That’s how the brand Fintech Office, together with the Dragon Restaurant, which offers the best dining environment of all the other restaurants in the chain throughout China, was born.WIT suggested that the design of the sunken atrium was included in the contract, and the indoor/outdoor landscape also extends the physical/psychological office space available to staff and allows them to embrace urban life.

The Fintech Office / WIT Design & Research - Interior Photography
The concrete “waterfall” and the “swimming ducks” become perfect alternatives for outdoor water features in the long, cold winter of Beijing. Image © One Thousand Degree Visual
The Fintech Office / WIT Design & Research - Image 27 of 32
Shape programming, material test and construction
The Fintech Office / WIT Design & Research - Image 2 of 32
Spotlights are placed above the leisure area of the atrium to simulate the moonlight, creating vacation vibes. Image © One Thousand Degree Visual

Technology Follows Hospitality. The staircase has been designed using parametric software rather than being drawn by hand to accentuate the characteristics of the Financial Technology industry. In spite of its extremely low cost, “the design” solves problems, creates value, and most importantly, looks glamorous.

The Fintech Office / WIT Design & Research - Image 28 of 32
Shape programming, material test and construction
The Fintech Office / WIT Design & Research - Interior Photography, Wood
© One Thousand Degree Visual
The Fintech Office / WIT Design & Research - Interior Photography, Table
© One Thousand Degree Visual

Priority Given to Efficiency Over Capacity. Challenged by the limited space, WIT believes that “it is normal to have an imperfect space, and that’s where designers can maneuver to make the best use of it”. The developer and the designers have the responsibility to guarantee a satisfactory number of sales per unit area, but to what extent the functionality and friendliness of the space can be delivered by the design will eventually be felt by the people who are the users of the space, and that’s the priority of WIT. During the design process, we kept asking ourselves, What is the nature of efficiency when we talk about office space?

The Fintech Office / WIT Design & Research - Image 11 of 32
To maximize the net ceiling height, the space is well-designed to the last centimeter. Image © One Thousand Degree Visual
The Fintech Office / WIT Design & Research - Image 10 of 32
Design for sharing. Image © One Thousand Degree Visual
The Fintech Office / WIT Design & Research - Image 12 of 32
With an average working space of 6.6㎡ per person, the office is small but ideal in every detail. Image © One Thousand Degree Visual

When it comes to working in the modern era, working from home remains a controversial topic. Technology is helpful, but not a panacea: unable to facilitate sincere conversations and trust-building as face-to-face communication does. This is especially the case when employees of the high-tech industry work under enormous pressure and require a great deal of coordination-they in the foreseeable future will need a physical space to work together.

The Fintech Office / WIT Design & Research - Image 24 of 32
To ease workers’ tiredness from long working hours, the space provides open office areas and “first-class” seats. Hand drawing by Dan. B
The Fintech Office / WIT Design & Research - Image 13 of 32
To ease workers’ tiredness from long working hours, the space provides open office areas and “first-class” seats. Image © One Thousand Degree Visual
The Fintech Office / WIT Design & Research - Image 15 of 32
To ease workers’ tiredness from long working hours, the space provides open office areas and “first-class” seats. Image © One Thousand Degree Visual

The discussion around work efficiency continues between the investor and Luo, who built the brand Fintech Office together., inspired by the birth of the efficiency-oriented design of groups of semi-circle desks in Bloomberg London.

The Fintech Office / WIT Design & Research - Interior Photography, Living Room, Chair
© One Thousand Degree Visual

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Beijing, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Fintech Office / WIT Design & Research" 09 Jul 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/982777/the-fintech-office-wit-design-and-research> ISSN 0719-8884

The concrete “waterfall” and the “swimming ducks” become perfect alternatives for outdoor water features in the long, cold winter of Beijing. Image © One Thousand Degree Visual

斐驰办公 / WIT方夏设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.