House in Cercal / GV+Arquitectos

House in Cercal / GV+Arquitectos
House in Cercal / GV+Arquitectos - Exterior Photography, Windows
© Fernando Guerra | FG+SG

House in Cercal / GV+Arquitectos - Exterior PhotographyHouse in Cercal / GV+Arquitectos - Interior Photography, Living Room, Sofa, Table, Lighting, Chair, Beam, WindowsHouse in Cercal / GV+Arquitectos - Interior Photography, Kitchen, BeamHouse in Cercal / GV+Arquitectos - Interior Photography, Windows, Facade+ 34

  • Architects: GV+Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area :  237
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Azulima, BORA, Junkers, Sosoares, Stuv, Vulcano
  • Architect In Charge : Gonçalo Nobre da Veiga
  • Project Team : Nuno Amaro, Andreia Sales, Ricardo Forna
  • Project Coordination : Nuno Amaro
  • Main Contractror : Speisse - Space Reinvented
  • City : Cercal
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
House in Cercal / GV+Arquitectos - Exterior Photography, Windows, Facade
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. In the heart of Alentejo, we’ve found a genuine archetype of traditional construction, overlooking a stunning landscape. Although located in a privileged location, with difficult access, the existing building, with all its potential, had its areas designed in a disjointed and quite confusing way. The interior spaces, including two interdependent bedrooms, took little advantage of natural light as well as the outdoor areas around the house.

House in Cercal / GV+Arquitectos - Exterior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG
House in Cercal / GV+Arquitectos - Exterior Photography, Windows
© Fernando Guerra | FG+SG

On the other hand, the existing garden and swimming pool, targets of recent intervention, immediately proved to be qualitative attributes, which the project and the intervention strategy itself should enhance.

House in Cercal / GV+Arquitectos - Exterior Photography, Waterfront
© Fernando Guerra | FG+SG

The challenge that was given to us was to reinvent the interior of this holiday home, making it more sunny and functional, and simultaneously create a small building that could house a guest suite, as well as a storage area for equipment and outdoor furniture.

House in Cercal / GV+Arquitectos - Interior Photography, Living Room, Sofa, Table, Lighting, Chair, Beam, Windows
© Fernando Guerra | FG+SG
House in Cercal / GV+Arquitectos - Interior Photography, Kitchen, Beam
© Fernando Guerra | FG+SG
House in Cercal / GV+Arquitectos - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Beam
© Fernando Guerra | FG+SG

A new way of inhabiting not only the interior but also a better redefinition of spaces and circuits around the house.

House in Cercal / GV+Arquitectos - Interior Photography, Bedroom, Windows, Beam
© Fernando Guerra | FG+SG
House in Cercal / GV+Arquitectos - Image 27 of 34
Ground floor plan

Respecting the cultural heritage of this building, and with the aim of highlighting the natural qualities associated with this location, the program now unfolds longitudinally in the house. Informally, the social areas of the house will occupy the voids left by the rooms and sanitary facilities that deliberately occupy the entire entrance elevation of the house. On the opposite side, these living and social areas, now seek to drink the light and tranquility of the garden, and through a rhythm of openings in the elevation, generous but balanced in the composition, will guarantee direct access, to practically any point of the house. to the porch, now more open and frank in its relationship with the garden and the swimming pool.

House in Cercal / GV+Arquitectos - Exterior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG
House in Cercal / GV+Arquitectos - Interior Photography, Windows, Facade
© Fernando Guerra | FG+SG

The newly built body, one floor below the level of the main house, allows for a solarium area, close to the swimming pool, on its roof. Access is guaranteed through stairs sweetened to the wall on the north elevation. A small path protected by a canopy takes us inside. A room with balanced areas finds its moment of tranquility in dialogue with the landscape.

House in Cercal / GV+Arquitectos - Exterior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG
House in Cercal / GV+Arquitectos - Image 29 of 34
Longitudinal section
House in Cercal / GV+Arquitectos - Exterior Photography, Windows
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Cercal / GV+Arquitectos" [Casa no Cercal / GV+Arquitectos] 24 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/982454/house-in-cercal-gv-plus-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.