the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. Sweden
  5. Tham & Videgård Arkitekter
  6. 2010
  7. Tellus Nursery School / Tham & Videgård Arkitekter

Tellus Nursery School / Tham & Videgård Arkitekter

  • 00:00 - 22 December, 2010
Tellus Nursery School / Tham & Videgård Arkitekter
Tellus Nursery School / Tham & Videgård Arkitekter, © Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman + 13

  • Architects

    Tham & Videgard Arkitekter
  • Location

    Telefonplan, 126 37 Hägersten, Sweden
  • Chief Architects

    Bolle Tham and Martin Videgård
  • Project Architect

    Eric Engström
  • Collaborators

    Mårten Nettelbladt, Johan Björkholm, Karolina Nyström, Marcus Andrén, Julia Schönbrunn, Andreas Helgesson
  • Project Year

    2010
  • Photographs

Text description provided by the architects. On the border between a former urban/industrial development and a small forest where new housing is being developed, this nursery school mediates between different contexts and scales. A semi enclosed entrance courtyard constitutes a first exterior space for parents and children meeting and leaving. The organic layout encourages movement as space becomes continuous and creates both exterior and interior rooms of challenging shapes. Windows are freely placed at different heights and allow for light and views to be adapted also to the scale of children, which further the relation between the interior and the exterior play ground and the wooded hill.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Together with the client and the pedagogues’ inspiration from the Reggio Emilia school, a new way to organize the interior was developed. The result is a rather unorthodox plan, where instead of a complete ’flat’ for each group of children, there will be a large common interior plaza where the six groups can interact around different activities, playing and learning projects. This main space is complemented with separate atelier spaces for water projects and art, as well as small secluded group rooms for rest and quiet activities.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

The facade panel, made of 50x50mm sawn wood, filters direct sunlight into the nursery school and create hidden windows that underscores the curved interior and exterior spaces. The building complies with the highest standards for environmentally friendly and long term sound construction.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Tham & Videgård Arkitekter
Office
Cite: "Tellus Nursery School / Tham & Videgård Arkitekter" 22 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/98163/tellus-nursery-school-tham-videgard-arkitekter/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments