Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio

Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio

Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Exterior PhotographyPavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Exterior Photography, WindowsPavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Exterior Photography, Facade, BeamPavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Interior Photography, Windows, Beam, Facade, Deck+ 16

  • Design Team : Qingyuan Yang, Xuefeng Li, Ruxuan Zheng
  • Structural Design : Zhun Zhang, Rui Wang, Jinhua Wang
  • Structure Engineer : Rui Wang
  • Facility Design : Zhe Shao, Jiabin Sun, Xinyu Ma, Menglai Li
  • Client : Water Resources Bureau of Shen Zhen Municipality
  • City : Shenzhen
  • Country : China
More SpecsLess Specs
Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Exterior Photography, Windows
riverside view. Image © ZY Architectural Photography

Text description provided by the architects. Pavilion In The Woods is a part of the Maozhou River Greenlane project, located on the north bank of the river in Baoan District, Shenzhen. The pavilion is sited in the open landscape on its East and West, Yangyong Road on its North, and the Maozhou River on the South.

Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Exterior Photography, Waterfront
simple roof structure. Image © ZY Architectural Photography
Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Exterior Photography
aerial view. Image © ZY Architectural Photography

Urban Relations. Pavilion In The Woods is a small-scale public pavilion, part of the experimental phase of the Greenlane Project. It is to provide a range of public facilities such as public green space, café, resting place, public bathroom, baby changing room, and scenic gallery. Adopting the forest hut as a prototype, the design of the structure integrated a series of functions together with the site’s landscape, introduced a visual corridor, and constructed a scenic platform. The space and sheltering structures work together to form a unique wooden pavilion that stimulates the vitality of the site.

Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Exterior Photography
surrounding environment. Image © ZY Architectural Photography
Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Exterior Photography, Stairs, Facade, Garden
corridor. Image © ZY Architectural Photography

A Unified Design Strategy for Architecture and Landscape. The pavilion takes the form of a single pitched roof that lifts from the city towards the landscape. The pavilion opens up towards the landscape with transparent glass walls and blends into nature through a deep sheltered space below the roof. Towards the city, the structure is pushed down to join with the artificial landscape, reducing its visual presence.

Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Exterior Photography, Facade, Beam
module construction units. Image © ZY Architectural Photography
Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Image 16 of 16
perspective section

Quick Construction Using Pre-Fab System. The main structural frame follows a 3 meters modulus system. A relatively small scale makes the components more intimate to human eyes and creates a perceivable rhythm. The main structure is made of 100*60mm HR square tubes; longitudinal members have double-layered 140*60mm glulam; cross beams are 40*120mm glulam with 200mm spacings. The roof uses standing seam metal plates. The spacial supporting structure for the roof is stabilized by stainless steel cables which are post-tensioned. All wooden and metal components are standardized, prefabricated, and assembled on-site, ensuring a high level of completion within a tight schedule.

Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Image 10 of 16
exploded diagram
Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio - Interior Photography, Windows, Beam, Facade, Deck
exposed roof structure. Image © ZY Architectural Photography

The Exposed Structure as Decoration. With steel pillars, double-layered beams, wooden purlins, and steel cables working both visually and structurally, the pavilion candidly exposes its force flow and tectonics as decoration. As a contemporary public facility embedded in the landscape, Pavilion In The Woods does not only house public functions, encourages encounters of citizens, bringing warmth to daily life.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:NO.96 Yang Yong Road, Bao An District, Shenzhen, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pavilion in the Woods / TJAD Original Design Studio" 19 Apr 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/980318/pavilion-in-the-woods-tjad-original-design-studio> ISSN 0719-8884
cabin in the forest. Image © ZY Architectural Photography

林景驿 / 同济原作设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.