We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Shimada Office / ROOVICE

Shimada Office / ROOVICE
  • Architects: ROOVICE
  • Area Area of this architecture project Area :  70
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Akira Nakamura
  • Lead Architect : Moe Watanabe
More SpecsLess Specs
Shimada Office / ROOVICE - Interior Photography, Kitchen, Table, Beam, Windows
© Akira Nakamura

Text description provided by the architects. This compact single-storey office building of a local company has been designed starting from the renovation and the reuse of a centenary wooden house located in Shimada, a village in the Shizuoka Prefecture in the central south coast of Japan. The renovation work took action in various aspects, from the replacement of the rotten and unrepairable parts both inside and outside the construction to the design of the interior spaces and distribution.

Shimada Office / ROOVICE - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Beam, Windows
© Akira Nakamura
Shimada Office / ROOVICE - Image 16 of 16
Plan
Shimada Office / ROOVICE - Interior Photography, Kitchen, Table, Door, Chair, Beam, Windows
© Akira Nakamura

The house presented an extension along the whole side of the construction facing the courtyard that exceeds the dimension of the original structure. This was added years after the initial building had been completed, and it started to show his age quite evidently. The pinkish corrugated steel on the facade and the roof got covered by a layer of rust caused by a long time of decay and lack of maintenance: hence come to the new metal plates, which present the same corrugated shape and the same texture of the old ones, but with a grey color as an only variation. Within the new facade corrugated steel, new openings have been added on the street side, meanwhile, the high metal fence that surrounded the property is now open along the public street, making it much easier for natural light to come inside brightening what, before the renovation, was a relatively dark and enclosed space.

Shimada Office / ROOVICE - Interior Photography, Windows, Beam
© Akira Nakamura

Similar to what happened with the exterior, even in the interior, the renovation started from removing and demolishing all the broken and damaged elements which got rotten during the years and the state of disuse in which the house has been for a long time. The extension’s walls and ceiling have been repaired and all covered with wooden panels all over their surface. The entrance floor is made of polished concrete and it lays on a lower level than the other rooms of the office building, being this a traditional feature of the Japanese-style house called Doma. Both the primary and secondary structure of the extension has been reinforced by adding some beams and some new pillars, especially where the external corrugated metal sheets have been replaced, and with them also the wooden structure that supports the metal cover has been fixed.

Shimada Office / ROOVICE - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, Chair, Beam
© Akira Nakamura

Most of the furniture given within the original building has been removed and replaced with contemporary wood and metal tables and stools, giving the renovated place a bright, light, and transparent atmosphere, perfect for working and welcoming guests. Not everything inside is new though, we decided to keep the original washbasin in the same location where it was put in the first place.

Shimada Office / ROOVICE - Interior Photography, Sink, Countertop, Beam, Windows, Chair
© Akira Nakamura

This is not only because it is preserved in a surprisingly well state, but also because it has a crucial part in linking all the different time periods in which the dwelling has been built. The washbasin left is a testimony of the past, and together with the structure of the 100-year-old core, is now a part of the contemporary design where the beauty of renovation takes place. Multiple elements constructed by different workers in distant ages are combined to give a new life to an otherwise abandoned and possibly forgotten building.

Shimada Office / ROOVICE - Interior Photography, Door, Windows, Beam
© Akira Nakamura
Shimada Office / ROOVICE - Interior Photography, Windows, Beam
© Akira Nakamura

The final result is a design with a clear distinction between old and new, original parts and extensions are easy to understand already from approaching the project. The renovation work made the contrast even stronger and evident, reinforcing the nature itself of the building. Shimada house is used to show its age and the different ages in which it has been built: the main work was to fit them together, and after the restoration, this is achieved in every aspect.

Shimada Office / ROOVICE - Exterior Photography, Windows
© Akira Nakamura

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shimada, Shizuoka Prefecture, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shimada Office / ROOVICE" 03 Feb 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/976113/shimada-office-roovice> ISSN 0719-8884
© Akira Nakamura

岛田屋,从住宅到办公的蜕变 / ROOVICE

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.