House in a Walnut Grove / Konkret studio

House in a Walnut Grove / Konkret studio
House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Exterior Photography, Facade
© Sirokai Levente

House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Exterior Photography, FacadeHouse in a Walnut Grove  / Konkret studio - Exterior Photography, Windows, BeamHouse in a Walnut Grove  / Konkret studio - Interior Photography, Kitchen, Table, CountertopHouse in a Walnut Grove  / Konkret studio - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, BeamHouse in a Walnut Grove  / Konkret studio - More Images+ 19

Üllő, Hungary
  • Architects: Konkrét studio
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Sirokai Levente
  • Lead Architects : Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter, Tatár-Gönczi Orsolya
More SpecsLess Specs
House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Exterior Photography, Facade
© Sirokai Levente

Location. The location of the project hides between a walnut grove and an open hayfield. On the front yard of the traditional narrow-but-long plot stands an old farmhouse, which is typical at this area of the settlement. The new house takes place at the back of the former yard and can be reached by an access road. In determining the new building's position, we took into account the possible establishment of a road along with the arable land, so we slightly pulled the mass away from the rear boundary. That had various effects on the design, like the entrance’s position or displacement and size of the openings. This composition creates a harmonious atmosphere around the house, while the mass fits well the shady environment covered with walnut trees.

House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Exterior Photography, Windows, Beam
© Sirokai Levente

Concept. Our clients, a family of four, had definite ideas about their needs and unique suggestions on how to reach them. They imagined a low-cost, but durable single-floor house with a strong connection to the garden. The goal was to make the floor area as small as possible, avoiding unnecessary elements. That resulted in a strict spatial organization and with sufficient optimization, we could define the minimized, but liveable space with practical and compact systematic solutions.

House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Interior Photography, Kitchen, Beam, Windows, Deck
© Sirokai Levente
House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Interior Photography, Windows, Facade, Beam
© Sirokai Levente

Volume. All that concluded in a simple proportionate volume with an asymmetrical pitched roof. The solid, square-shaped plan provides an ideal connection between the living and private areas: bedrooms are along the north side of the house, the living-dining room and the kitchen area on the south. Between the two components takes place the entrance axis and all along a built-in cabinet wall. The kitchen is hidden from the arrival by an enclosed wooden box, containing a guest bathroom and pantry. While the kitchen and the living-dining room are physically separated, they have a strong visual connection.

House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Beam
© Sirokai Levente
House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Interior Photography, Kitchen, Table, Countertop
© Sirokai Levente
House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Image 20 of 24
Floor plan

Interior. The intention for simple living and a calm atmosphere determined the use of materials: polished subgrade concrete floor and white plastered walls strengthen the cohesion, with the oak furniture blending in. These simple spaces highlight perfectly the family “relics” like the restored yellow sideboard, the bench next to the entrance inherited from grandparents; the wardrobe that defines the tone of the parent’s bedroom; the coffee table which once was a suitcase along with the various hand-made textiles. 

House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Interior Photography, Living Room, Table, Chair, Bedroom
© Sirokai Levente

Multifunctional cover. Finding a suitable coating for the house was one of the key parts of the planning process. The black, self-cleaning corrugated slate acts as a perfect coat, wrapping up the whole volume. Corrugated fiber-cement slate was picked because of its practicality, simplicity, and sturdy character. The use of this material is an unusual choice on residential buildings,  whereas an ideal material towards the desired complexity. It has a dual role on the house as the material of the roofing and the insulated facade cover.

House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Interior Photography, Bedroom, Windows, Table, Wood, Bed, Beam
© Sirokai Levente

Taking advantage of the material properties became the main goal and added more layers to the design, like the homogenous appearance or the corrugated waterproof surface, which allowed drainage in the ground instead of applying eaves. The covered entrance and terrace of the living room are the only interruptions on the fibreboard shell: the two extractions from the cubic form are warm-colored larch slat-lined “bites”, counterbalancing the black cover’s rough industrial characteristic. This little black box blends perfectly into the calm, shady grove.

House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Interior Photography, Table, Chair, Deck, Beam
© Sirokai Levente

Looking back, we could say that with harmonic cooperation we managed to create a compact and sustainable home for the family, which is at the same time exciting and keeps it simple. 

House in a Walnut Grove  / Konkret studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© Sirokai Levente

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in a Walnut Grove / Konkret studio" 29 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974336/house-in-a-walnut-grove-konkret-studio> ISSN 0719-8884

© Sirokai Levente

胡桃林住宅 / Konkret studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.