DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD

DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD
DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Exterior Photography
entrance. Image © Ting Wang

DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Exterior Photography, Arch, ForestDongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Interior Photography, ArchDongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Exterior PhotographyDongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Interior Photography, Windows, ColumnDongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - More Images+ 36

Honghe Hani & Yi Autonomous Prefecture, China
More SpecsLess Specs
DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Exterior Photography, Arch, Forest
entrance. Image © Ting Wang

Text description provided by the architects. The hotel is located in Dongfengyun Art Town, Mile, Yunnan Province. The architecture, conceived by renowned artist Luo Xu based on the design concept "austerity, simplicity, and authenticity", reveals a round, stable and simple image. The building seems to carry the traces of time and seems to be kneaded by a pair of big, rough hands. It quietly lies on the red soil, showing a magnificent posture. As approaching interior design, CCD did not adopt "modernized" or "industrial" design expressions. Instead, the team drew inspiration from the local cultural context, and leveraged simplistic languages to integrate the space into nature.

DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Interior Photography, Arch
entrance. Image © Ting Wang

The chase of natural light. The bowl-shaped entrance space has a carved-out opening on the top, which creates pleasing echoes. With natural daylight pouring in, dynamic light and shadows freely move in the space and fall on the curved enclosure wall, which appears like a rippling water surface and evokes infinite imagination. The varying rhythms of light and shadows coupled with surprising sensory experiences and elaborate details create a sense of ritual to welcome guests.

DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Interior Photography, Arch
entrance. Image © Ting Wang

Lighting design. Considering the attribute of the project as a leisure resort hotel, the design team mainly utilized low-level lighting, with a view to producing a comfortable, natural, and warm luminous ambiance. In contrast, lighting for artworks, signs, and tabletops are accentuated, to create visual highlights. Based on the principle "less is more", direct ceiling lighting is reduced to avoid glare.

DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Image 33 of 41
lighting design diagram

The bowl-like entrance space and modern lighting installations incorporate more local cultural elements to highlight the unique features of the hotel. Lighting and daylight collide with natural materials such as red bricks, rammed earth, and straw-textured paint, accentuating the presence of each other. The wall washing lighting strips installed near the floor generate a soft, graceful, and ethereal vibe, perfectly interacting with the space. Frameless black mirrored lighting fixtures are mounted in a concealed manner, creating a visual feast that light and shadows, materials and the space are well blended together.

DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Exterior Photography
entrance. Image © Ting Wang
DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Interior Photography, Windows, Brick, Arch
entrance. Image © Ting Wang

Artistic ambiance. The lobby continues natural design languages, and meanwhile shows full respect to architectural structures and local culture. Plain materials such as local red burnt bricks, cement, clay, and crocks are adopted, so as to unify the tone of the interior space and integrate it with the building into a whole. CCD abandoned complex, exaggerated decorations, and intended to let every object in the space gradually reveal the authentic charm as time passes.

DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Interior Photography, Living Room
lobby bar. Image © Ting Wang
DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Interior Photography, Windows, Column
lobby. Image © Ting Wang

The cement-finished backdrop wall, round columns, crock-shaped lamps, and geometric front desks show sculpture-like powerful, three-dimensional, and steady features. Those elements are independent and also complement each other. A natural, simple atmosphere suffuses the overall space. Through various forms, the design realizes the symbiosis of natural elements and architectural space.

DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Beam
chinese restaurant. Image © Ting Wang
DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Interior Photography, Table, Chair, Windows
restaurant. Image © Ting Wang

Tranquil waterscape. The atrium is decorated with no excessive flowers or plants but is highlighted by a shallow rippling pool in the middle, which is tranquil yet intriguing. The architecture and plants are reflected on the water surface, which expands the space atmospherically and provides a natural, cozy and refreshing experience. Upon entering the atrium courtyard, the guests can immediately get relaxed and feel indescribable pleasure.

DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Exterior Photography
atrium. Image © Ting Wang
DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Exterior Photography, Coast
swimming pool. Image © Ting Wang

Spiritual retreat. Yunnan is a popular tourist destination for healing the mind, as time seems to stop here. The walls of the restaurant utilize local red clay bricks and draw on the form of grape trellis, which not only combines modern innovations and old textures but also creates infinite possibilities in diversified ways. CCD abandoned cookie-cutter, complex expressions, and added vitality and fashion to the space. Meanwhile, local characteristic pottery is used as adornments to enhance the sense of history in the space.

DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Interior Photography, Bedroom, Bed, Chair
guestroom. Image © Ting Wang

The names and designs of all guestrooms pay tribute to local artists such as painting, pottery, dyeing, and composition, as well as treasures like jade and pearls. Every detail retains the trace of local craftsmanship and secretly tells its own story. With "warm ambiance" and "original simplicity" fusing into the space, the design fully embodies the hotel's aesthetic philosophy — "Art dialogues with everything, inspiration portrays life".

DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD - Windows
swimming pool. Image © Ting Wang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dongfengyun Art Town, Mile, Honghe Hani & Yi Autonomous Prefecture, Yunnan Province, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "DongFengYun Hotel Mi'Le — MGallery / Luoxu + CCD" 28 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974194/dongfengyun-hotel-mile-mgallery-luoxu-plus-ccd> ISSN 0719-8884

entrance. Image © Ting Wang

弥勒东风韵美憬阁精选酒店 / CCD香港郑中设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.