The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors

The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors

The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Exterior Photography, FacadeThe White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Interior Photography, Windows, Chair, FacadeThe White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Interior Photography, Stairs, Facade, ColumnThe White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Interior Photography, Bedroom, Bed, WindowsThe White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - More Images+ 13

Hobart, Australia
More SpecsLess Specs
The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Exterior Photography, Facade
© Joe Grey

Text description provided by the architects. Post-war Australian architecture in the 1960s was dominated by the Beachcomber, an affordable, open plan family home. In Tasmania, however, it was a slightly different story. Although the houses were influenced by the Beachcomber style, they were made with materials that suited the climate, involving more masonry than what was used on the mainland. The White Lookout is an alterations and additions project for a professional couple and their growing family inspired by the iconic Beachcomber and the spectacular location with impressive views of the Derwent River.

The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Exterior Photography, Windows, Facade
© Joe Grey
The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Image 15 of 18
Plan - 1st Floor
The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Interior Photography, Windows, Chair, Facade
© Joe Grey
The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Interior Photography, Bedroom, Bed, Windows
© Joe Grey

The existing 1960’s home is considerably set back from the front boundary, resulting in a largely unusable and exposed front yard. To remedy this, we designed the extension to the front yard using a combination of timber cladding and slatted screening, also adopting slatted fencing around the much needed additional play and entertaining area for the family.

The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Interior Photography, Handrail
© Joe Grey
The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Interior Photography, Stairs, Facade, Column
© Joe Grey

The slatted screen to the new extension has a dual purpose: it screens the stairs and provides shade from the summer sun to the newly added bedroom, which opens out to eastern water views and to the north for solar gain. 

The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Interior Photography, Windows, Glass, Handrail, Balcony
© Joe Grey
The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Image 17 of 18
Elevation

For the additions, our material palette inspiration came from the painted masonry, timber cladding and concrete stairs of the original house. The new bedroom, ensuite, garage and stair are infused with 1960’s and Beachcomber sensibilities, while a parapet roof works to maximise views and minimise the height from the neighbouring properties. 

The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors - Interior Photography, Fence, Facade, Steel, Handrail
© Joe Grey

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The White Lookout / Biotope Architecture + Interiors" 10 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/973316/the-white-lookout-biotope-architecture-plus-interiors> ISSN 0719-8884

© Joe Grey

白色视窗 / Biotope Architecture + Interiors

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.