Expansion Casa Taller / MASA Arquitectos

Expansion Casa Taller / MASA Arquitectos

Expansion Casa Taller / MASA Arquitectos - Exterior Photography, ChairExpansion Casa Taller / MASA Arquitectos - Interior PhotographyExpansion Casa Taller / MASA Arquitectos - Interior PhotographyExpansion Casa Taller / MASA Arquitectos - Exterior PhotographyExpansion Casa Taller / MASA Arquitectos - More Images+ 10

Montevideo, Uruguay
Expansion Casa Taller / MASA Arquitectos - Exterior Photography
© Aldo Lanzi

Text description provided by the architects. A young family of 4 members whose daily life has been altered by the global health situation. The domestic space, previously a place of rest and recreation, was given different functions during the years prior to the construction of Casa Taller. Working, studying, celebrating events, watching shows, holding meetings, attending classes, are just some of the activities that took place in the home. The need for space became evident. 

Expansion Casa Taller / MASA Arquitectos - Interior Photography
© Aldo Lanzi

The original house consists of 60m2 on one floor, accessed through an open corridor. The living space is the center of the house as soon as one crosses the entrance door. It is also the space that brings together the rest of the rooms. An old remodeled skylight is solely responsible for bathing the whole house in light. There is also an attic that serves as a storage room and workshop. It is through this loft that one can access an open roof of the same dimensions as the first floor.

The conversation began with the idea of generating a new bedroom on the rooftop and culminated (as sometimes happens) with a general reorganization of flows and uses in the house. Some questions arose as soon as the project process began. If we were to build a rooftop bedroom, would we have to go through the storage room in order to get to it? Was it possible to relocate it and convert the current one into a study area? With four inhabitants in a small house, would an extra bathroom be desirable? How to build a new structure without weakening the existing one? Would it be good to have an outdoor space? It is in these conversations and questions that the Casa Taller project finds itself. 

Expansion Casa Taller / MASA Arquitectos - Exterior Photography
© Aldo Lanzi
Expansion Casa Taller / MASA Arquitectos - Image 15 of 15
Floor Plan
Expansion Casa Taller / MASA Arquitectos - Image 14 of 15
Section
Expansion Casa Taller / MASA Arquitectos - Interior Photography
© Aldo Lanzi

A modular steel structure rests on the parapets of the existing house, so as not to overload the slab of the existing house. The space is structured by a gallery of 1,20 mts. wide facing north. This gallery provides access to the bedroom and workshop, as well as an outdoor space. Bathroom and laundry room complete the service spaces. The closet is the division between bedroom and workshop, making the 6x4.50 main floor flexible, admitting possible future uses. 

Expansion Casa Taller / MASA Arquitectos - Exterior Photography, Chair
© Aldo Lanzi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Expansion Casa Taller / MASA Arquitectos" [Expansión casa taller / MASA Arquitectos] 12 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/973219/expansion-casa-taller-masa-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.